Răspunzând mulţimii care scanda 'Vrem pedeapsa cu moartea', Erdogan a afirmat 'Aceşti domni sunt deranjaţi când voi cereţi asta. Ce am spus? Am spus că voi valida această decizie dacă va trece de parlament', a adăugat şeful statului turc la Istanbul.

La două zile după lovitura de stat eşuată din 15 iulie, preşedintele Erdogan a menţionat posibila reintroducere a pedepsei capitale pentru a elimina 'virusul' răzvrătirii din toate instituţiile statului, provocând indignarea UE.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2004 ca parte a începerii negocierilor de aderare a Turciei la UE, şi reintroducerea sa ar însemna sfârşitul negocierilor cu blocul comunitar.

Relaţiile dintre UE şi Ankara sunt tensionate după lovitura de stat eşuată din Turcia, Bruxellesul criticând amploarea epurărilor lansate de autorităţile turce împotriva presupuşilor pucişti.

În acest context, Parlamentul European a votat joi o rezoluţie fără caracter obligatoriu prin care a cerut 'îngheţarea temporară' a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, din cauza represiunii 'disproporţionate' lansate de Ankara în urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie.