„Mulţi vor urmări ce se întâmplă duminică în Ungaria, şi în timp ce poate părea că decidem asupra unei probleme simple, de fapt totul este în joc, ceea ce afectează soarta Ungariei şi a Uniunii Europene",a scris Orban în articol.

El a făcut legătura între situaţia cu care se confruntă ţara sa şi poziţionarea sensibilă a acesteia la nivel geografic, precum şi cu faptul că statul a devenit centrul „confruntărilor europene actuale". „De noi depinde să oprim migraţia ameninţătoare în masă dinspre sud, la graniţele Europei", a avertizat el.

Imigraţia necontrolată este o adevărată ameninţare, a scris oficialul ungar. „Într-adevăr, acesta este doar vârful asibergului", a mai spus el, adăugând că adevărata presiune va apărea atunci când milioane de persoane din mijlocul Africii vor începe să imigreze.Viktor Orban a mai subliniat că este evident că imigranţii care călătoresc spre Germania, Austria şi Suedia nu sunt refugiaţi, ci persoane care se află în căutarea unui standard de viaţă mai bun.

„În acelaşi timp, în calitate de creştini, relaţia noastră vizavi de imigranţi este de aşa natură încât îi vedem ca victime".

„Ei sunt victime ale conflictelor locale şi ale politicilor liberale europene care îi fac să creadă că pot veni în aici şi că aici vor găsi Pământul Făgăduinţei", a scris Orban, adăugând că de vină sunt politicile Bruxellesului.