BNM precizează, în baza informaţiei obţinute de la lichidatorii Băncii de Economii, ai Băncii Sociale şi Unibank, „din momentul instituirii administrării speciale şi retragerii licenţei celor trei bănci, au fost iniţiate multiple acţiuni civile şi penale”.

„Astfel, în scopul încasării datoriilor şi recuperării prejudiciului cauzat celor trei bănci, administratorii speciali/lichidatorii acestora au înaintat acţiuni civile în instanţele de judecată, precum şi au depus sesizări de pornire a urmăririi penale în privinţa unor foşti administratori şi debitori ai băncilor. BNM precizează că, în cadrul mai multor dosare penale, băncile în proces de lichidare au fost recunoscute în calitate de parte civilă”, se spune în comunicatul BNM.

Reacţia BNM vine după ce fostul premier Ion Sturza a declarat astăzi că până la expirarea termenului de prescripţie în privinţa creditelor neperformante luate de grupul Shor de la Banca de Economii au rămas câteva zile.

„Conform primului raport Kroll, companiile-şoricei Garitas Grup, Voxmar-Com, Provolirom SRL şi Dracard SRL ar datora BEM 5 miliarde de lei. La cursul valutar de atunci, 370 de milioane de USD! Tot în acelaşi raport, pe care îl consider făcut extrem de profesional şi argumentat, se arată cu lux de amănunte că Shor a „ciordit” în total cel puţin 6,5 miliarde de lei! (...) Termenul se va prescrie în următoarele zile. Şi tu-tu. Shor cu miliardele, noi cu... Din informaţiile pe care le deţin, pare-se, BNM a aflat „din presă” că trebuie să facă ceva”, a menţionat Ion Sturza.