„Cu privire la o declaraţie recent circulată în reţelele de socializare. Garanţia Guvernului pentru Banca Naţională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale”, se spune în declaraţie.

Mai mult, Banca Mondială nici nu ştia despre intenţiile Guvernului de a acorda garanţia, până la momentul intrării acesteia în vigoare.

Contextul declaraţiei mincinoase a lui Leancă

Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că Iurie Leancă va face puşcărie, deoarece este unul dintre vinovaţii de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

„Iurie Leancă va sta la puşcărie. Dacă nu îl va băga Plahotniuc, o să-l bage un procuror liber pe care noi o să-l instalăm. El nu a salvat sistemul bancar, el l-a ruinat. Ca şi prim-ministru trebuia să asigure ca acest dezmăţ să nu se producă. Dar el a preferat să fie un simplu prim-ministru. El trebuie să stea astăzi la puşcărie alături de Filat, Ghimpu, Shor, Plahotniuc. Şi va sta la puşcărie, îmi pare rău pentru el. Este un politician ratat în Republica Moldova. Şi a avut totul, credit de încredere din partea europenilor. A avut susţinerea oamenilor”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Potrivit lui Andrei Năstase, Leancă a preferat să meargă în coaliţie alături de PD, condus de Vlad Plahotniuc, anume din cauza că a participat la devalizarea visteriei statului şi astfel, făcând coaliţie cu oligarhul Plahotniuc, Leancă se protejează.

În scurt timp, Iurie Leancă a avut o reacţie în care s-a acoperit cu pretinsa susţinere a oficialilor europeni şi l-a acuzat pe Andrei Năstase de populism.

„La puşcărie vor sta toţi cei care au fost implicaţi în furtul din sistemul bancar. Compania Kroll, care apropo a fost adusă la insistenţa mea, sunt sigur că va face lumină în cazul BEM, deoarece în timp ce noi lucram 24/24 pentru Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize, autobuze şcolare, investiţii, .., alţii furau banii agonisiţi de oamenii simpli. Toţi au înţeles că acea garanţie a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viaţă. Am semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”, a spus Leancă pe 10 iunie curent.

Amintim că Guvernul condus de Leancă a votat, pe 28 septembrie 2014, posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. Ulterior, pe 13 noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.