„Aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătăţii nu doar a persoanelor care nu au poliţă de asigurare medicală, dar şi a celor care dispun de ea. Şi asta pentru că au fost majorate esenţial şi tarifele la servicii medicale, investigaţii medicale care nu intră în poliţa de asigurări medicale obligatorii. Asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetăţeni din categoriile social-vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidităţii şi mortalităţii”, susţine Ombudsmanul, care menţionează că şi fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupţiei în sistemul de sănătate.

Şi asta deoarece pensia medie lunară nu acoperă minimul de existenţă pentru pensionari, iar salariul minim pe ţară stabilit nu acoperă minimul de existenţă calculat semestrial. Or, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în I semestrul al anului 2016 minimul de existenţă în Republica Moldova a fost de 1813,7 lei,  iar salariul minim lunar  - de  2 100 lei.-

Avocatul Poporului face trimitere, în context, la studiul „Percepţii asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, realizat anul trecut la comanda Oficiului Avocatului Poporului, potrivit cărora accesul la serviciile medicale se află în topul problemelor legate de respectarea drepturilor omului. 61 la sută dintre respondenţi sunt de părere că dreptul la sănătate este cel mai încălcat drept, care necesită o atenţie sporită din partea societăţii în Moldova. În opinia a 62% din respondenţi, statul deloc sau în mică măsură asigură accesul egal la serviciile medicale.

„Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării preţurilor la realităţile de ultimă oră, dar ţine să atenţioneze autorităţile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale”, conchide declaraţia emisă de Oficiul Avocatului Poporului.

Precizăm că serviciile medicale din Republica Moldova au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori şi chiar mai mult, după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Fie că vorbim de consultaţia specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe.

De asemenea, s-au scumpit şi taxele pentru o zi de internare. Nu doar că aceasta va costa mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei şi nu 533, cum era până acum.

Intervenţiile devin şi ele mai scumpe, în funcţie de specificul lor. De exemplu, o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei. Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că preţurile sunt prea mici şi neadaptate necesităţilor.