Mold-Street scrie că Air Moldova nu are bani nici pentru deservirea tehnică a aeronavelor. Astfel, s-a constatat că transportatorul aerian de stat se confruntă cu o criză financiară care, potrivit autorităţilor „frânează activitatea companiei prin imposibilitatea de plată în termen a serviciilor de mentenanţă care ulterior duce la reţineri de rută, respectiv cheltuieli neplanificate”.

Mai mult, trei mari bănci din ţară au informat Air Moldova despre imposibilitatea eliberării unor credite noi, deoarece condiţiile stabilite de BNM practic descalifică întreprinderea ca beneficiar de credite.

Un alt argument invocat de administraţia Air Moldova pentru acordarea ajutorului este şi statutul de întreprindere de stat, iar legislaţia prevede contractarea de credite exclusiv din Republica Moldova. Astfel, Air Moldova va beneficia de un împrumut gratuit în mărime de 75 milioane de lei de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Precizăm că în noiembrie 2013 Guvernul a transmis Aeroportul în concesiune companiei Avia Invest, controlată în prezent de primarul de Orhei Ilan Şor, iar toate operaţiunile aerogării au fost preluate de această firmă. În consecinţă, Aeroportul Internaţional Chişinău a rămas întreprindere de stat, dar oficial nu mai are operaţiuni şi doar încasează anumite venituri de la Avia Invest. Este vorba despre o redevenţă de doar 1% din profiturile concesionarului şi se pare că anume din acest venit modest Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” îşi permite să ofere împrumuturi companiei Air Moldova.

În decizia sa de a autoriza împrumutul, Consiliul Concurenţei notează că datoriile totale ale Air Moldova au crescut de la 604 milioane de lei în 2013 la 1,12 miliarde în august 2017. Într-o postare pe Facebook, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr a tras un semnal de alarmă.

De menţionat că problemele financiare ale Air Moldova au loc în contextul creşterii constante a fluxului de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău. În prezent, compania deţine aproape jumătate din piaţa aeriană moldovenească.