În urma monitorizării procesului de conformare condiţiilor de licenţiere, CNPF a constatat că Alliance Insurance Group SA nu s-a conformat la prevederile Legii cu privire la asigurări şi unor modificări operate în februarie 2016, care stabilesc cuantumul şi termenul de majorare a capitalului social al asiguratorilor care practică asigurarea obligatorie RCA externă.

Avea nevoie de un milion de lei pentru a se conforma noilor cerinţe

Conform acestora la capitalul social minim al asigurătorilor (15 milioane lei) care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă se aplica coeficientul 1,5. Astfel aceste companii urmau să majoreze capitalul la un nivel minimum de 22,5 milioane lei în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor la legea cu privire la asigurări, adică până pe 1 octombrie 2017.

În acelaşi timp Alliance Insurance Group SA avea un capital social de 21,5 milioane lei şi respectiv avea nevoie de doar un milion de lei pentru a se conforma cerinţelor noi, scrie Mold-Street.

Comisia Naţională a Pieţei Financiare constată însă că Alliance Insurance Group SA doar a iniţiat procedura de majorare a capitalului social. Totodată prescrie persoanelor cu funcţii de răspundere ale companiei ca în termen de până la trei luni să prezinte CNPF actele necesare conformării capitalului social la cerinţele legale.

Comisia avertizează compania de asigurări cu retragerea licenţei eliberate pe 16 ianuarie 2009 pe termen nelimitat cu dreptul de a desfăşura activitate în domeniul asigurărilor obligatorii de RCA externă în cazul nerespectării acestei prescripţii.

Active de 190 milioane sechestrate

De notat că până la mijlocul lunii septembrie 2017 pe activele Alliance Insurance Group, la fel şi la celelate două companii de asigurări Asito şi Moldasig, care ar fi controlate de afaceristul Veaceslav Platon era ridicat aplicat sechestru de către procurori.

Era vorba de circa 190 de milioane lei, din care 137 milioane lei ce aparţineau Asito, 50 de milioane ale Alliance şi 3,68 milioane lei ale Moldasig.

Potrivit portalului specializat xprimm.md, Curtea de Apel de la Chisinau a decis să ridice sechestrele aplicate pe o parte din activele celor trei companii de asigurări impuse la solicitarea procurorilor în urma cercetărilor in cadul unor dosare în care erau vizaţi foştii acţionari ai companiilor de asigurare.

Unii specialişti din piaţă susţin că sechestrele au fost aplicate contrar prevederilor legislatiei in vigoare, deoarece activele asiguratorilor erau menite sa acopere obligatiile de plata ale acestora fata de clienti (rezervele), care nu pot fi grevate de sechestre. 

Nesolutionarea acestei probleme ar fi cauzat probleme grave de solvabilitate (gradul in care activele asiguratorului acopera obligatiile de plata ale acestuia) pentru Asito si Alliance Insurance Group. După ridicarea sechestrelor, oficialii CNPF precizeaza ca si rata de solvablitate a celor 2 societati de profil se incadreaza deja in cerintele legale.