În opinia analiştilor, furtul de la BEM a fost autorizat de către BNM. „Cazul de 18 procente, ăsta n-a fost atac raider. Ăsta a fost furt direct la care nu s-a autosesizat nimeni. Nici o structură, nici organe de justiţie, nici poliţie, nici organe de anchetă, nici sistem bancar. Banca Naţională a autorizat acest furt”, a precizat Costandachi.
 
Potrivit lui Dolganiuc, autorii furtului trebuie să stea pe banca acuzaţilor. „Dar ei beneficiază de imunitatea parlamentară, de imunitate guvernamentală. Adică ei nu pot fi deferiţi justiţiei. În loc să fie judecaţi, cei care au făcut aceste tâlhării, ei i-au judecat pe cei care au fost victime ale acestor scheme ale dânşilor. Iar procuratura i-a acoperit”, a continuat Dolganiuc.

„Sunt înclinat să cred vorbelor lui pentru că în sectorul bancar foarte mult înseamnă încrederea în stabilitate, în faptul că cei care gestionează banii nu fac operaţiuni dubioase care să aducă cuiva foloase peste noapte”, a spus Afanasiev.

„Banca de Economii, într-adevăr este unica bancă de sistem care influenţează direct pe toate căile atât economia reală, dar şi sfera socială”, a afirmat Costandachi.

Potrivit fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa situaţia deplorabilă în care este astăzi Banca de Economii se trage din anul 2011, de la preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5 la sută de acţiuni de la cei doi oameni de afaceri Victor şi Viorel Ţopa.
 
Situaţia s-a agravat după ce noua conducere a băncii a acordat credite neperformante în valoare de peste 1,3 miliarde dolari, iar ulterior statul a cedat pachetul majoritar de acţiuni. 

 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa AICI.