„Evident că atunci când îşi planifici 5 runde de negocieri în formatul 5+2 şi 3 din ele au fost amânate din diferite motive inventate de către partea transnistreană, susţinută şi de o altă parte a procesului de negociere, atunci îţi dai seama că astfel de dinamică nu poate contribui la procesul de negocieri şi la soluţionarea conflictului. Dar un alt format mai bun decât acesta nu avem”, a declarat viceministrul în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, la sesiunea finală a proiectului Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană, informează IPN.

Viceministrul crede că răcirea relaţiilor cu Tiraspolul este legată doar de campania electorală.

„Sperăm că, imediat ce va fi creat şi noul guvern, contactele vor fi reluate. Până la sfârşitul anului, împreună cu colegii de la Tiraspol, trebuie să identificăm criteriile minime ca să asigurăm ca acordul de liber schimb să funcţioneze începând cu 1 ianuarie 2016 şi pe teritoriul regiunii transnistriene”, a mai spus Groza.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2, care urma să aibă loc în septembrie 2014 la Viena, a fost amânată la cererea Tiraspolului.

Atunci Biroul pentru Reintegrare anunţa într-un comunicat de presă că în locul rundei de negocieri se propunea desfăşurarea unor consultări separate cu mediatorii şi observatorii la Chişinău şi Tiraspol.