image
Sursa foto: jc.md

Ultimul drum al Laurenției Teodorovici; Fiica regretatului compozitor Petre Teodorovici, înmormântată alături de tatăl său

Zeci de oameni, printre care rude, prieteni, colegi și oameni de artă au venit sâmbătă la Cimitirul Central de pe strada Armenească, s-o petreacă pe ultimul drum pe fiica lui Petre Teodorovici, Laurenția, care a decedat după o boală grea și necruțătoare, depistată prea târziu. În câteva luni, Laurenţia a plecat la Ceruri, la doar 37 de ani, lăsând în urma sa un fiu de 15 ani, un soț îndurerat și pe mama sa, Zoia Teodorovici.

Sâmbătă, 1 iunie 2019, în faţa Bisericii Duminica Tuturor Sfinţilor din Cimitirul Central, vreo șaizeci de oameni au asistat la prohodul Laurenției Teodorovici, oficiat de parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, împreună cu câţiva cântăreţi.

În timpul prohodului, preotul a pomenit numele Elena-Laurenția, „pentru că așa a fost botezată, Elena”, a precizat Pavel Borșevschi. Iar cei care au venit să o petreacă pe ultimul drum pe Laurenția Teodorovici au depus buchete şi jerbe de flori la sicriul acesteia.

Laurenția TeodoroviciLaurenția Teodorovici

Lacrimi de durere curg pe obrajii celor adunați, rude, prieteni, cunoscuți, oameni din lumea muzicii. Recunosc fețele unor interpreți de la noi: Anatol și Silvia Chiriac, Lidia Botezatu, Pasha Parfeni, Aliona Moon…

După prohod, preotul Borșevschi îi îndeamnă pe oamenii adunați să spună ceva în memoria regretatei. Copleșită de durere, Cornelia, fiica lui Adrian Teodorovici, spune că verișoara sa „era ca o păpușă, așa cum o numea întotdeauna și soțul ei”.

„Mai mulți Teodorovici în Cer decât pe pământ”

Cu lacrimi, dar cu multă fermitate în voce, Cornelia Teodorovici amintește celor prezenţi că „au fost trei frați: Adrian Teodorovici, tatăl ei (80 de ani), și regretații Petre și Ion. Mai era și muzicianul Vladimir Teodorovici, fratele meu şi verișorul Laurenției. Și muzicienii spuneau că uite se poate chema la concerte cvartetul Teodorovici. S-au dus pe rând, de la mic la mare, Vladimir, Ion, apoi Petre. Am rămas doar noi trei: Cristofor Teodorovici, Laurenția Teodorovici și eu, Cornelia Teodorovici. Noi formam un trio. În ultimii ani, toți trei ne întâlneam tot mai des. Acum, cu părere de rău, în Ceruri, sunt mai mulți Teodorovici decât pe pământ. Și noi am rămas un duet – doar Cristi şi cu mine. Vom continua să le cântăm veșnic lor. Le vom păstra memoria vie. Trebuie să continuăm viața cu mândrie, bunătate, din păcate, încă nu știu cum vom trăi fără ei. Până la urmă, ne vom aduna toți împreună într-o orchestră”, spune printre lacrimi Cornelia Teodorovici.

Cornelia mărturisește că „Laurenția a ținut mult la prieteni, la școala ei, la limba română, la muzica moldovenească, românească, aprecia piesele interpreților din Republica Moldova. Era veselă și plină de viață întotdeuana. Ea ne molipsea de curaj ”.

Laurenția TeodoroviciLaurenția Teodorovici

„Ea a mers pe drumul lui Petrică”

Prezent la înmormântare, dr. hab. Adrian Tănase, şeful Catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, spune că a fost martorul vieții fraților Teodorovici. „Am fost prieteni. Începând cu anii 1980 și mai devreme. Iar soarta nemiloasă i-a luat dintre noi. Aseară, 31 mai 2019, soția mea a venit într-un avion cu familia și cu răposata. Așa a fost să fie că, mai mulți ani în urmă, tot soția mea s-a întors de la București cu o mașină în care a fost adus acasă și Ion Teodorovici în sicriu. Dumnezeu să-i ierte pe toți. Să trăim să-i pomenim.”

„E multă durere. Nu-mi găsesc cuvintele. E un destin, un destin crud. De obicei, fetele merg pe linia tatălui. Ea a mers pe drumul lui Petrică. S-au dus și Petre, și Ion, și Igor de la Moscova, și Vladimir, cu care am învățat… Acum a plecat și fiica lui Petre”, îmi spune cu tristețe în ochi compozitorul Anatol Chiriac.

Lângă sicriul împodobit cu flori, cea mai bună prietenă a Laurenției Teodorovici, Margareta Gligor, spune printre lacrimi că a copilărit alături de răposata, au râs, au plâns, au stat împreună ca două surori, au trecut prin momente frumoase, dar şi grele în viață.

„Este o pierdere mare pentru noi, mai ales la o vârstă atât de tânără. Ea va fi mereu în sufletele noastre. Și acum aștept mesaje încurajatoare de la ea. Planurile noastre erau altele pentru această vară, dar din păcate este altfel. Dumnezeu să o ierte.”

„E o tragedie că ne înmormântăm copiii și nepoții”

Fratele mai mare al lui Ion și Petre Teodorovici, Adrian, a spus că „e o tragedie pentru noi că ne înmormântăm copiii și nepoții. Trebuie să fim mai buni, mai binevoitori. Viața e scurtă – azi ești, mâine nu ești. Vă mulțumim că sunteți alături și ne faceți mai ușoară suferința. Familia Teodorovici întotdeauna a avut mulți prieteni alături”.

Adrian Teodorovici îi dorește putere mamei Laurenției, Zoia Teodorovici, ca să treacă mai ușor prin aceste momente de durere mare, de dispariţie a fiicei sale iubite, Laurenția.

Laurențiu Popovici a spus pentru JURNAL de Chișinău că Laurenția a fost bolnavă de cancer, depistat prea târziu. „A fost operată, dar medicii nu au putut face mai mult nimic și sărăcuța s-a dus. A murit în mâinile verișoarei sale, Cornelia, și ale mamei sale, Zoia. Nu pot vorbi mai mult”, ne-a spus prietenul de familie şi l-au podidit lacrimile.

Laurenția a fost înmormântată alături de tatăl său, compozitorul Petre Teodorovici (decedat în 1997, la 47 de ani).

Laurenția TeodoroviciLaurenția Teodorovici

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: