image
Sursa foto: Gov.md

„Noi le vorbim despre insuficiența medicilor și a profesorilor, ei ne vorbesc despre reparația drumurilor”

Premierul Ion Chicu a vizitat sâmbătă satul Volintir, Ștefan Vodă. La întâlnire au fost prezenți primari ai mai multor localități din acest raion, dar și oameni de rând. Printre altele oamenii, s-au plâns că nu au medici, nici profesori. Ultima oară a venit un specialist la Centrul de sănătate din Volintiri cu 20 de ani în urmă. Mai multe sate cum e Ermoclia, Popeasca, Feștelița nu au medici și sunt vizitate de un specialist o dată pe săptămână. Premierul i-a ascultat și... le-a vorbit despre importanța proiectului de reparație a drumurilor la nivel național și despre iluminatul stradal.

În comunicatul de presă al Guvernului se spune că primarii au abordat în discuția cu șeful Executivului necesitatea reparației drumului Ermoclia-Volintiri, situat la frontiera cu Ucraina.

„Probabil acest drum ar putea fi un element ce va putea dezvolta regiunea. Vom face un studiu de fezabilitate pentru a clarifica oportunitățile. Vom discuta cu autoritățile Ucrainei acest subiect. Nu vom ține cont doar de aspectul economic”, a menționat Ion Chicu.

În comunicatul oficial se mai spune că oamenii au abordat „problema insuficienței profesorilor și a medicilor”.

Totodată, „premierul a informat autoritățile că pentru reparația drumurilor locale, în acest an va fi alocat 1 miliard de lei și pentru iluminatul stradal în localități – cca 140 mil. lei”.

Solicitați de Jurnal.md, mai mulți locuitori din această regiune ne-au informat că cea mai stringentă problemă cu care se confruntă la momentul actual este cea a lipsei medicilor. La Volintir, un singur medic deservește un sat cu 2500 de locuitori. Aici sunt cinci surori medicale, dintre care două sunt pensionare.

Medicul de familie Boris Perebinov activează de 35 de ani. „Timp de 20 de ani aici nu a venit niciun specialist. Cu 20 de ani în urmă a fost o persoană, dar a plecat. Nici surori medicale nu prea avem. Nimeni nu vor să lucreze în aceste condiții cu așa salarii”, spune medicul.

Chiar și în această situație, oamenii din Volintir se pot considera fericiți, spre deosebire de cei din satele vecine: Ermoclia, Feșteliți, Popeasca, care nu au niciun medic. O dată în săptămână sunt vizitați de un specialist de la Centrul de Sănătate, Ștefan Vodă.

Ion Pădureț, primarul de Popeasca, ne spune că satul este vizitat o dată pe săptămână, marți, de un medic. Au o populație de 2353 de locuitori. În sat activează o singură soră medicală.

„În zilele de marți se formează cozi mari la medic. Doamna nu reușește să-i deservească pe toți. Avem toate condițiile. Centrul medical a fost reparat capital. Suntem gata să asigurăm un eventual specialist care ar accepta să vină aici cu loc de trai, numai să vină. Din păcate nimeni însă nu acceptă această provocare. Nu-i aranjează salariile mici”, afirmă primarul. Întrebat dacă a abordat această problemă la întâlnirea cu premierul, Ion Pădureț ne spune că astfel de probleme pot fi abordate doar „la ședințe de lucru”. „La întâlnirea cu premierul am discutat despre infrastructură”, a mai spus primarul.

La Ermoclia, Ștefan Vodă, o localitate cu circa 4000 de locuitori, Centrul de sănătate este frecventat de două ori pe săptămână de către doi medici. Chiar și așa cozile la ușa lor sunt foarte mari. „Nici nu-mi mai amintesc când am avut ultima oară un medic al nostru... Cu vreo 14 ani în urmă. Aici un medic lucrează cât doi. Ni s-a spus că nu sunt cadre. Specialiștii au plecat peste hotare”, ne-a spus sora medicală Diana Luchenco.

Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă, care a câștigat mai multe proiecte europene pentru satul său, ne spune că problema lipsei cadrelor medicale e una primordială pentru locuitorii din această regiune. Întrebat dacă nu ar fi mai rentabil, ca primarii să atragă bani pentru iluminatul stradal și drumuri, din surse europene, ca în cazul său, iar banii pe care Guvernul intenționează să-i cheltuie în acest scop să fie investiți în servicii medicale, primarul se arată sceptic.

„Am impresia că nici statul nu ar putea rezolva problema lipsei cadrelor medicale chiar creând salarii mai mari pentru medici”, afirmă el.

„Medicii nu mai acceptă să vină nici în centrele raionale, unde li se oferă un apartament, cu atât mai puțin în sat cu un salariu, ca cel pe care îl au acum. Se duc în orașe cu teatre, restaurante, unde se pot identifica ca persoane, nu ca scula cuiva. Oamenii nu-și mai leagă destinul doar de bani. Nici autoritățile acestea nu-și mai văd viitorul legat de RM. Își trimit copiii peste Prut, ori în alte metropole”, afirmă Nicolae Tudoreanu lasând să se înțeleagă că nu vede soluții pentru această problemă.

Cât despre drumurile pe care vor să le construiască socialiștii, drumurile sunt necesare ca aerul, mai spune primarul, dar sunt drumuri pe care lumea pleacă, nu vine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: