„Eu în anii '88, '89, deserveam în mare măsură centrul oraşului, unde erau hotelurile Inturist şi Chişinău, restaurante şi alte instituţii. Inturist era deservit de două servicii - de Ministerul de Interne şi KGB. De acolo, din centrul acela, au crescut nişte persoane care au devenit foarte bogate în republică, inclusiv Plahotniuc. În privinţa lui vreau să vă spun un lucru: eu ţineam acolo un post unde erau băieţi mai apţi, care puteau să se conformeze cu situaţia care se crea, mai ales când erau oameni străini, veniţi din alte ţări. Iată, să zicem, Mihai Bobescu, care de cele mai multe ori l-a reţinut pe Vlad Plahotniuc pentru că se ocupa cu vinderea fetelor la diferiţi businessmani. Au fost şi nişte cazuri când nişte fete au fost duse în Turcia şi când una n-a dorit să le îndeplinească dorinţele celor care au cumpărat-o, i-au tăiat sânii şi au omorât-o pe fetiţa aceea. Cine trebuie să răspundă pentru ea? Cel care a vândut-o? Şi a vândut-o, cu părere de rău, Plahotniuc”, a declarat Anton Gămurari.

Potrivit generalului, Plahotniuc şi-a început activitatea de proxenet prin 1988. Mai mult, Anton Gămurari spune că oligarhul din PD nu şi-a încetat, de fapt, niciodată activitatea şi că anume în acest mod acesta controlează astăzi toată elita politică din ţară şi nu doar.

„Primii bani se vede că acolo şi i-a făcut, pe urmă deja a pornit pe alte linii. Atunci avea şi sediu în hotelul Chişinău, unde punea la cale toate procedurile astea, şi atunci el a învăţat o şcoală „bună” cum să facă bani pe seama necazurilor oamenilor şi cum să folosească aceste fete în diferite situaţii. Iată este hotelul Nobil. În principiu, acolo fetele nu-s departe. Când îi trebuie, la un sunet, îi vine persoana respectivă şi el o introduce sub orice persoană venită în ţară şi care are nevoie. El e foarte strict la chestia asta, iar ele se tem de dânsul ca de dracu şi îndeplinesc întocmai orice ordin. Vin diferite persoane, care cu businessul, care cu altceva, şi el se străduieşte să ţină toate aceste persoane sub control prin aşa metode. În primul rând, toate numerele se ascultă, se filmează. Nu mai zic despre toată elita noastră politică şi de cei aflaţi la guvernare. Ei toţi sunt la control, pentru că prin ceva au fost prinşi, filmaţi, înregistraţi. Şi desigur el îi ţine pe toţi de un loc vulnerabil. Ţineţi minte filmul cu Filat? E tot din opera ceea. Aşa că nu vă miraţi de ceea ce se face în ţara noastră. Tehnica pe care o are acest individ e mai performantă decât la MAI şi la Securitate. De aceea, el îşi permite multe, cu toate că nu are voie, conform legii. Dar cine e legea în ţara noastră? Vladimir Plahotniuc”, a mai spus Anton Gămurari.

Întrebat dacă ştie ceva despre cazul dezvăluit recent de un fost ofiţer de la Fulger, care spunea că în 1993 l-a prins pe Vladimir Plahotniuc în timp ce „vindea prostituate” la etajul 13 al unei clădiri din Chişinău, generalul a menţionat că asemenea cazuri au fost mai multe, dar Plahotniuc scăpa în doi timpi şi trei mişcări.

„Imaginaţi-vă: poliţistul îl reţine pe acest individ, îl aduce la comisariat şi până scrie raportul - Plahotniuc iese pe altă uşă. Nu la toţi le dădeau drumul aşa cum îi dădeau lui. Faceţi concluziile. Şi nu era vorba doar despre ministrul de Interne, eu mă refer la securitate. La securitatea statului. Pentru că el activa în zona ceea, unde era sub „acoperişul” acestor servicii, şi nicio persoană nu putea să activeze până nu avea acceptul de undeva, cumva. Mai ales că asta se făcea nu într-o zi, nu într-o lună, dar cu anii. Şi imaginaţi-vă că dividendele de la aceste activităţi undeva rămâneau. Eu sunt sigur că în serviciile operative şi ale Ministerului de Interne, şi ale securităţii naţionale sunt documente mai mult decât destule. Nicio activitate din asta pe care el o avea nu putea să fie făcută fără „krîşa” acestor servicii. A securităţii şi a MAI-ului. Nu la fiecare persoană i se dădea voie să se ocupe cu aşa ceva. Lui îi dădeau voie. Întrebaţi-vă de ce”, a mai declarat Anton Gămurari.

Citiţi şi interviul integral.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.