Baschetbaliştii sloveni au dat dovadă de o uluitoare forţă colectivă, iar cele două vedete ale lor, Goran Dragic (15 puncte) şi Luka Doncic (11 puncte, 12 recuperări, 8 assist-uri) şi-au făcut admirabil treaba, însă au avut şi nişte "locotenenţi" excelenţi, în pivotul Gasper Vidmar (12 puncte) şi shooter-ul Klemen Prepelic (13 puncte). Trebuie menţionat, totodată, că recent naturalizatul american Anthony Randolph (15 puncte) a avut o contribuţie importantă la succesul Sloveniei.

Slovenia, mica naţiune cu două milioane de locuitori, a reuşit, astfel, să doboare de pe tron puternica selecţionată a Spaniei, care a câştigat trei dintre ultimele patru ediţii ale campionatului continental (2009, 2011 şi 2015), în timp ce slovenii au avut cea mai bună performanţă de până acum în 2009, când au terminat pe locul al patrulea.

Echipa Spaniei pare să fi ajuns, în schimb, la un final de ciclu. Juan Carlos Navarro şi-a anunţat retragerea, în timp ce viitorul lui Pau Gasol (37 ani), singurul care a avut o evoluţie demnă de menţionat (16 puncte), alături de fratele său Marc (12 puncte, 10 recuperări) şi de coordonatori Ricky Rubio (13 puncte), este incert. Naţionala slovenă va întâlni duminică, în prima sa finală internaţională, câştigătoarea celei de-a doua semifinale, în care se vor înfrunta vineri seara selecţionatele Serbiei şi Rusiei.

Această finală reprezintă o frumoasă recompensă pentru Goran Dragic, o valoare sigură a NBA de peste un deceniu (slovenul evoluează în prezent la Miami Heat), care va beneficia de o ultimă şansă de a câştiga în sfârşit o medalie, la 31 ani, sub drapelul naţional.

Pentru tânărul Luka Doncic (18 ani) este, în schimb, un debut de vis pentru o carieră care se anunţă excepţională. Jucătorul lui Real Madrid va figura anul viitor pe unul dintre primele locuri în draft-ul NBA.