Internaţionalul lusitan, câştigător al EURO 2016 şi al Ligii Campionilor 2017, a încasat 93 milioane dolari (82,6 milioane euro) în ultimele 12 luni din salarii (58 milioane dolari) şi contracte publicitare (35 milioane euro).

El îl devansează pe starul baschetului american LeBron James, campion al NBA cu Cleveland Cavaliers în 2016, care a acumulat venituri totale de 86,2 milioane dolari, locul al treilea fiind ocupat de un alt fotbalist, argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona), cu 80 milioane dolari.

Elveţianul Roger Federer, fostul număr unu mondial al tenisului masculin, câştigător al Openului Australiei 2017, ocupă poziţia a patra, cu 64 milioane dolari, urmat de un alt jucător din NBA, Kevin Durant (Golden State Warriors), cu 60,5 milioane dolari.

Topul 5 stabilit de Forbes este compus din aceiaşi cinci sportivi ca şi în 2016, însă Messi a pierdut poziţia secundă, fiind devansat de "King James".

O sigură femeie figurează în acest clasament care cuprinde 100 de sportivi, regina tenisului feminin, americanca Serena Williams, retrasă temporar din activitate după ce a rămas însărcinată. Cu 23 de titluri de Mare Şlem în palmares, cea mai mică dintre surorile Williams ocupă locul 51 în ierarhia Forbes, cu 27 milioane dolari.

Jucătorul american de golf Tiger Woods, car a dominat mult timp acest clasament, este acum al 17-lea, cu 37,1 milioane dolari, chiar dacă a disputat doar trei turnee din 2015 şi până în prezent, din cauza problemelor recurente la spate.

Unsprezece sporturi şi 21 de ţări sunt reprezentate în clasamentul Forbes, dominat de sportivii americani, în număr de 63.

NBA, care traversează o perioadă de prosperitate economică fără precedent, graţie exploatării drepturilor de televizare, domină acest clasament, cu 32 de jucători, faţă de 18 la ediţia 2016.

Liga profesionist de baseball (MLB) oferă la rândul ei 22 de jucători, cel mai bine plătit dintre aceştia fiind lansatorul-vedetă al echipei Los Angeles Dodgers, Clayton Kershaw, ocupantul locului 28, cu un salariu anual de 33,3 milioane dolari.

Liga naţională de fotbal american (NFL) este reprezentată de 15 jucători, lider fiind "quarterback"-ul lui Indianapolis Colts, Andrew Luck, aflat pe poziţia a 6-a, cu 50 milioane dolari pe an.

Opt fotbalişti figurează de asemenea în acest clasament, precizează AFP.

Conform Forbes, salariile şi contractele cumulate ale celor 100 de sportivi cei mai bine plătiţi se ridică la 3,11 miliarde dolari, în creştere cu unu la sută faţă de anul trecut.