Steck, în vârstă de 40 ani, supranumit ''maşina elveţiană'' pentru abilitatea sa de a escalada în viteză versanţii, a murit duminică, după ce a căzut de pe o stâncă, în timpul unei curse de aclimatizare la mare altitudine.

Corpul său neînsufleţit a fost transportat cu elicopterul de la Kathmandu la Mănăstirea Tengboche, situată pe traseul spre Everest, de unde a fost apoi dus la locul incinerării, aflat la câteva sute de metri de aşezământul religios.

La bordul aparatului de zbor s-au aflat soţia sa Nicole împreună cu mai mulţi apropiaţi ai alpinistului din Ţara Cantoanelor, care au dorit să asiste la ceremonie, alături călugării budişti de la Mănăstirea Tengboche şi de alţi alpinişti prezenţi pe Everest.

Elveţianul a decedat duminică, în timpul unei ascensiuni pe vârful Nuptse din masivul Himalaya, aflat la 2 km de Everest, după o cădere în gol de peste 1.000 m. El intenţiona să escaladeze Everestul pe cea mai dificilă pantă a acestui masiv, cea de vest, pe un traseu deosebit de periculos pentru alpinişti şi foarte rar utilizat, înainte de a aborda apoi vârful "satelit" Lhotse, în toate cele trei cazuri fără să folosească oxigen suplimentar, ceea ce ar fi reprezentat o premieră.

În tentativa de a cuceri Everestul se află şi alpinistul Horia Colibăşanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 m), şi care a ajuns în tabăra de bază avansată, la 6.400 m, de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.