Manchester United s-a impus prin golurile marcate de Paul Pogba (18) şi Henrih Mhitarian (48), obţinând, pe lângă trofeu, un lucru cel puţin la fel de important, calificarea în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Anglia va avea nu mai puţin de cinci echipe în cea mai importantă competiţie de pe continent, Chelsea, Tottenham, Manchester City şi Manchester United direct în faza grupelor, iar Liverpool în turul al treilea preliminar.

United a devenit a cincea echipă care are în vitrină toate cele trei trofee europene (Cupa Campionilor Europeni/Champions League, Cupa Cupelor, Cupa UEFA/Europa League), după Ajax, Bayern, Chelsea şi Juventus.

După un moment de reculegere păstrat în memoria victimelor atentatului terorist de luni seara de la Manchester, United a început în forţă şi a ratat prima ocazie după doar 30 de secunde, prin francezul Pogba, al cărui lob s-a dus peste poartă.

Englezii au avut o nouă situaţie bună în minutul 3, dar şutul lui Rashford a fost blocat de tânărul De Ligt.

''Lăncierii'', care au aliniat o formaţie foarte tânără, cu o medie de vârstă de 22 de ani, au reuşit să se apropie doar după un sfert de oră de joc de poarta lui Romero, însă şutul lui Bertrand Traoré s-a dus peste poartă (15).

''Diavolii roşii'' (United a jucat în albastru în acest meci) au deschis scorul în min. 18, prin mijlocaşul francez Paul Pogba, al cărui şut din marginea careului a fost deviat decisiv de Davinson Sanchez.

United a continuat să aibă iniţiativa şi Valencia (24) a tras un şut bun din unghi, fără emoţii pentru Onana.

Ajax a ieşit la joc mai mult şi a avut o posesie bună, dar toate încercările ofensive s-au izbit de barajul apărării echipei antrenate de Jose Mourinho.

Manchester United s-a desprins imediat după pauză, în urma unei faze fixe, când Henrih Mhitarian (48)a reluat pe spate din apropierea porţii, la o minge trimisă cu capul de Smalling.

Formaţia olandeză a presat continuu, mărturie fiind şi posesia cu care a încheiat meciul (67%), însă acţiunile sale au fost lipsite de claritate şi s-au oprit în blocajul de fier al apărării adverse.

Tot United a fost mai aproape de gol, Fellaini (65) a trimis bine cu capul, însă Onana a reţinut. O mare ocazie a fost ratată de Lingard (87), deposedat in extremis de Sanchez, după o cursă de 50 de metri.

Vicecampioana Olandei, care va evolua în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, a avut o oportunitate notabilă în final, prin Van de Beek (87).Finalul a fost memorabil, cu Marco Rojo şi Zlatan Ibrahimovic, ambii de la United, aşteptând ultimul fluier pe marginea terenului, în cârje, din cauza accidentărilor.

La acest meci, fostul internaţional român Cristian Chivu a fost observator tehnic din partea UEFA.Manchester United va juca şi Supercupa Europei cu câştigătoarea Ligii Campionilor, care se va decide pe 3 iunie, la Cardiff, dintre Real Madrid şi Juventus Torino.