Anshu Jamsenpa, 37 de ani şi mamă a doi copii, a ajuns la 16 mai pe vârful celui mai înalt munte din lume (8.848 m) şi nu a luat decât o scurtă pauză înainte de începe o nouă ascensiune. Ea a primit înainte de expediţia sa binecuvântarea lui Dalai Lama, liderul principalei ramuri a budismului tibetan, scrie AFP.

Recordul anterior pentru dublă ascensiune a Everestului de către o femeie în acelaşi sezon, certificat de Guinness Book of Records, a fost stabilit în 2012 de alpinista nepaleză Chhurim Sherpa.

Anshu Jamsenpa a urcat deja pe Everest de cinci ori. Ea a avut intenţia de a reface expediţia în 2014, dar sezonul a fost anulat după moartea a 16 ghizi nepalezi într-o avalanşă. O altă încercare a fost anulată în 2015 după un violent seism care a ucis aproape 9.000 de oameni în ţară şi a declanşat o avalanşă imensă de pe Everest, omorând 18 persoane în tabăra de bază.

Săptămâna trecută, alpinista nepaleză Lhakpa Sherpa a bătut propriul record pentru cele mai multe expediţii realizate de o femeie pe vârful Everestului, pe care l-a urcat pentru a opta oară.

Numărul permiselor emise în acest an de Nepal pentru a urca pe Everest a atins un maxim istoric (373 alpinişti străini, ceea ce ar putea reprezenta împreună cu ghizii aproape 750 de alpinişti), suscitând temeri de blocaje pe ''acoperişul lumii'' în timpul scurtei perioade de vreme bună care există primăvara.

Mai mult de 120 de persoane au ajuns pe vârful muntelui de la începutul sezonului actual, deja marcat de moartea a doi alpinişti, între care celebrul căţărător elveţian Ueli Steck.

Anul trecut, 443 de oameni au escaladat Everestul venind din Nepal şi aproximativ 200 ajungând de pe versantul tibetan. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa.