La acest sport, arbitru este jucătorul care a pierdut în meciul anterior sau persoana desemnată de către organizatori să calculeze punctajul celor trei săgeţi şi să scrie rezultatul pe foaia de joc. Acest sistem de arbitraj este aplicat în toate statele, iar arbitru desemnat doar pentru această activitate este întâlnit numai la competiţiile mari, cu un caracter internaţional.

Ţinta de darts este suprafaţa de joc împărţită în sectoare care au fost atribuite de la 1 la 20 de numere.

Meciul este jocul ce se desfăşoară între doi jucători.

În afară de punctele simple obţinute prin lovirea ţintei, sunt şi punctele duble dacă săgeata nimereşte în anumite zone, bine stabilite, ale ţintei.Leg — parte dintr-un meci în care se începe de la 301, 401, sau 501 puncte. Spre deosebire de alte sporturi, punctele nu se adaugă, ci se scad. De exemplu, un joc început de la 501 puncte este terminat la 0, dar numai punctarea unei duble.

Fiecare jucător trebuie să aducă în competiţie săgeţile lui personale, acestea nu trebuie să depăşească 30,5 cm în lungime şi să nu cântărească mai mult de 50 grame. Fiecare săgeată este formată dintr-un corp cu vârf metalic la care se ataşează o tijă şi un fluturaş.

Săgeţile trebuie aruncate deliberat către ţintă, câte una pe rând. Toate săgeţile trebuie aruncate către ţintă cu vârful înainte, iar jucătorul trebuie să fie orientat cu faţa către ţintă. Dacă o aruncare nu se desfăşoară în condiţiile arătate, atunci acea "aruncare" va fi declarată "aruncare ratată", punctajul obţinut nu se va contabiliza la scor.La o aruncare, jucătorul poate folosi maxim trei săgeţi. Săgeata care nu rămâne înfiptă în ţintă, nu va fi aruncată din nou.

Scorul va fi trecut pe tabela de scor în mod vizibil, clar şi trebuie montată la nivelul ochilor jucătorilor şi arbitrului. În cazul în care apar probleme în meci, altele decât cele ce pot fi rezolvate între cei doi jucători şi arbitru, arbitrul meciului va trebui să se consulte cu organizatorii şi oficialii competiţiei.

Ţinta de darts se fixează la o înălţime de 1,73 metri de la nivelul solului, la o distanţa de 2,37 metri măsurată de la faţa ţintei de darts până în spatele liniei de start.

Un turneu de darts poate să cuprindă mai multe competiţii. Acestea pot fi: simplu masculin sau feminin, perechi sau echipe.Fiecare club are obligaţia de a participa cu minim trei jucători la fiecare cupă naţională.

Fiecare structură sportivă care organizează o competiţie de darts trebuie să desemneze un director de concurs, care va avea grijă de buna conduită a tuturor participanţilor, în conformitate cu reglementările federaţiei de specialitate. Directorul de concurs trebuie să facă parte din club şi să fie în permanenţă prezent în zona în care are loc competiţia.

Loturile naţionale de darts, masculin şi feminin, sunt formate din câte 4 jucători.În timpul meciului, jucătorii trebuie să aibă un comportament respectuos unul faţă de celălalt. Trebuie să se abţină de la jigniri sau de la gesturi care pot să deranjeze adversarul. Dacă se observă încălcări ale acestei reguli, organizatorii vor da un avertisment verbal, dar pot merge şi până la eliminarea din concurs a respectivului jucător.

La turneele şi competiţiile sub egida FRD nu se fumează şi nu se consumă alcool în zona de joc.