După "22 de luni de anchetă", FIFA a transmis justiţiei elveţiene "rapoarte care conţin, în total, peste 1.300 de pagini şi cuprind peste 20.000 de pagini cu probe", a indicat instanţa fotbalistică mondială într-un comunicat.

În condiţiile în care sunt deschise în prezent proceduri în Elveţia, precum şi în Statele Unite, niciun detaliu nu a fost oferit în legătură cu conţinutul acestui raport, FIFA fiind "obligată din punct de vedere legal să nu divulge sau să comenteze concluziile anchetei sale interne".

"Raportul conţine numeroase email-uri şi copii de contracte, care vor fi utile autorităţilor elveţiene", a indicat pentru AFP o sursă apropiată de ancheta internă a FIFA.

Ancheta respectivă, condusă de cabinetul american de avocaţi Quinn Emmanuel, a fost deschisă în iunie 2015, după ce Ministerul Public elveţian şi Departamentul de Justiţie al Statelor Unite au anunţat deschiderea de anchete vizând "acuzaţiile de gestiune neloială şi corupţie în fotbal".

Afacerea a debutat în mai 2015, înaintea Congresului FIFA, când mai mulţi responsabili ai federaţiei internaţionale au fost arestaţi în hotelul lor din Zurich, fiind acuzaţi că au primit milioane de dolari drept mită pentru contracte de marketing.

În total, 40 de persoane au intrat în vizorul justiţiei americane, majoritatea fiind oficiali din cadrul FIFA, ai Confederaţiei Sud-americane (CONMEBOL), ai Confederaţiei din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) sau responsabili ai unor societăţi de marketing sportiv.

O parte dintre ei au pledat vinovat, în timp ce cinci acuzaţi care şi-au pledat nevinovăţia vor fi judecaţi la New York, începând din 6 noiembrie.