Flacăra olimpică a fost aprinsă, marţi, în situl antic de la Olympia (Grecia) şi va începe un lung periplu care o va duce pe data de 9 februarie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.Flacăra nu a putut fi aprinsă în maniera tradiţională, prin intermediul razelor solare care trec printr-o oglindă parabolică, din cauza timpului noros. Organizatorii au fost nevoiţi să recurgă, în condiţiile date, la o "flacără de rezervă", aprinsă în timpul repetiţiei de duminică a ceremoniei, care s-a desfăşurat sub lumina puternică a soarelui.

Katerina Lehou, o actriţă elenă care a jucat rolul marii preotese, a avut nevoie de trei încercări pentru a aprinde prima torţă a ştafetei. Dar, în prezenţa mai multor oficiali, între care primul ministru sud-coreean Lee Nak-yon, flacăra a fost în cele din urmă aprinsă la ora stabilită.Primul purtător al ştafetei a fost, marţi, schiorul de fond şi biatlonist grec Apostolos Angelis (24 ani), iar al doilea fostul fotbalist internaţional sud-coreean Park Ji-Sung (37 ani), care a jucat pentru cluburi precum Manchester United şi PSV Eindhoven.

Flacăra va parcurge un traseu de 2.129 km pe teritoriul elen, urmând să ajungă luni la Acropole. Ea va fi înmânată coreenilor a doua zi, pe 31 octombrie, în cadrul unei ceremonii pe stadionul din Atena, teatrul primelor jocuri moderne în 1996. În ţara gazdă a JO de iarnă de anul viitor, torţa va trece prin 17 oraşe şi provincii şi va străluci în locurile cele mai importante din punct de vedere cultural şi al realizărilor tehnologice şi unde se află cele mai cunoscute monumente ale ţării. De asemenea, va oferi întregii populaţii din ţara gazdă posibilitatea de a împărtăşi entuziasmul ştafetei Torţei Olimpice.

Torţa olimpică va fi purtată de 7.500 de persoane, iar în oraşele de pe traseul ştafetei, în fiecare seară, vor avea loc evenimente speciale organizate de administraţiile locale.

Identitatea ultimului purtător al torţei, cel care va avea privilegiul de a aprinde flacăra olimpică PyeongChang 2018, va fi dezvăluită doar pe data de 9 februarie 2018, în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor.