Moldoveanul, de origine ucrainean, a stabilit un rezultat de 40.852, fiind al doilea în seria sa de calificare, reuşind astfel calificarea în semifinalele probei.

Fratele lui Oleg, Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportivul nostru a terminat al treilea finala de Canoe Sprint, individual, pe distanţa de 1000 m. Reprezentantul Moldovei a încheiat cursa cu un rezultat de 4:00.852, în urma germanului Brendel Sebastian (3:56.926) şi brazilianului Queiroz dos Santos Isaquias (3:58.529).

Aceasta este prima medalie a ţării noastre la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Până acum, cele mai bune rezultate la Rio au fost poziţiile 5, ocupate de Zalina Marghieva la atletism - aruncarea ciocanului şi Alexandru Şpac la haltere.

  • Moldova participă la Rio 2016 cu un lot format din 23 de sportivi, care concurează la 9 discipline sportive. Competiţiile se desfăşoară până pe 21 august.
Canoe sprint, simplu - 1000 m
  • Serghei Tarnovschi
SUA conduc în continuare clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice; Moldova a intrat în ierarhia olimpică

Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportivul nostru a terminat al treilea finala de Canoe Sprint, individual, pe distanţa de 1000 m. 

Reprezentantul Moldovei a încheiat cursa cu un rezultat de 4:00.852, în urma germanului Brendel Sebastian (3:56.926) şi brazilianului Queiroz dos Santos Isaquias (3:58.529).

Anterior, canoistul Serghei Tarnovschi, cel mai bun sportiv moldovean al anului 2015, s-a calificat fără probleme în finală. Moldoveanul în vârstă de 19 ani a reuşit un rezultat de 4:05.193, fiind pe locul 1 în seria de calificare. Totuşi, la cumularea rezultatelor, germanul Brendel Sebastian a reuşit un timp mai bun (3:58.044), la fel şi brazilianul Queiroz dos Santos Isaquias (3:59.615).

Canoe simplu - 200 m

  • Oleg Tarnovschi
Oleg Tarnovschi s-a calificat în semifinalele probei olimpice de canoe simplu pe distanţa de 200 m

Reprezentantul ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, în proba de canoe simplu, pe distanţa de 200 m, Oleg Tarnovschi, s-a calificat în semifinalele competiţiei. Moldoveanul, de origine ucrainean, a stabilit un rezultat de 40.852, fiind al doilea în seria sa de calificare, reuşind astfel calificarea în semifinalele probei

Atletism - Aruncarea ciocanului 

  • Zalina Marghieva
Atleta Zalina Marghieva s-a calificat în finala probei de aruncare a ciocanului de la Jocurile Olimpice

Atleta Zalina Marghieva a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Rio egalând recordul de performanţă al lotului nostru, locul cinci obţinut la haltere de Alexandru Şpac.

În finala de la aruncarea ciocanului, Marghieva a obţinut un rezultat de 73,50 m. Sportiva din Moldova a reuşit accederea în finala concursului după ce a înregistrat rezultatul de 71,72 m, fiind al cincilea cel mai bun al finalistelor.
  • Marina Marghieva-Nichişenco
Marina Marghieva-Nichişenco a ratat calificarea în finala olimpică de aruncare a ciocanului

A doua reprezentantă a Moldovei în proba de aruncare a ciocanului la Jocurile Olimpice de la Rio, Marina Marghieva-Nichişenco, s-a situat pe locul 24 cu rezultatul de 65,19 metri în cadrul seriei de calificare unde au participat 32 de concurente, ratând asfel prezenţa în marea finală olimpică, acolo unde a reuşit să se califice sora sa Zalina Marghieva.

Atletism - aruncarea greutăţii

  • Dimitriana Surdu
Dimitriana Surdu a ratat calificarea în finala olimpică de aruncare a greutăţii

Reprezentanta ţării noastre în proba de aruncarea greutăţii la Jocurile Olimpice de la rio, Dimitriana Surdu, a ratat calificarea în finala concursului. Dimitrana a fost penultima la această probă, înregistrând rezultat de 15 metri şi 25 de centrimetri, insuficient pentru calificarea în finală.

Atletism - aruncarea discului

  • Natalia Stratulat
Natalia Stratulat, reprezentanta Moldovei la proba de aruncare a discului, la Jocurile Olimpice de la Rio, s-a clasat pe locul 30. Rezultatul final al sportivei noastre a fost de 53,27 metri. În concurs au evoluat 34 de sportive. 

Atletism - triplu salt 

  • Vladimir Letnicov

Vladimir Letnicov, la proba de triplu salt la Rio 2016, a reuşit un rezultat de 15.29, în cadrul Grupei B a seriei de calificare, terminând pe locul 20 în compartimentul său.

Atletism - maraton feminin

  • Lilia Fisikovici


Atleta Lilia Fisikovici s-a situat pe locul 27 la Jocurile Olimpice de la Rio la proba maraton feminin. Moldoveanca a parcurs distanţa în 2:34.05. La concurs au luat parte 157 de sportive.

Haltere
  • Alexandru Şpac
Alexandru Şpac vorbeşte pe larg despre cea mai bună performanţă de până acum a Moldovei la Rio 2016

Alexandru Şpac s-a clasat pe poziţia a cincea, cea mai bună de până acum pentru lotul Moldovei la Rio, în categoria de greutate de 77 kg. Moldoveanul a reuşit un rezultat total de 347, după ce a smuls 155 kg şi a ridicat 192 kg.
  • Serghei Cechir
A fost stabilit cel mai bun rezultat al Moldovei la Rio 2016

Serghei Cechir, care a evoluat la categoria 69 kg, a reuşit să se impună în Grupa B a turneului olimpic, însă la cumularea rezultatelor generale, după evoluţia halterofililor din prima grupă, sportivul nostru s-a clasat pe poziţia a şaptea. Moldoveanul a reuşit un rezultat de144 de kg la disciplina smuls şi 178 de kg la aruncat, cu un total de 322 de kg.
  • Natalia Prişcepa
Natalia Prişcepa, locul 12 în finala olimpică de haltere

Natalia Prişcepa, a treia reprezentantă a echipei de haltere în delegaţia olimpică a Republicii Moldova, a ocupat locul 12-ce în clasamentul final al categoriei de 75 de kilograme. Discipola lui Sergiu Creţu, antrenor emerit al Republici Moldova, a obţinut la stilul smuls 97 de kilograme, la stilul aruncat 116 kilograme, totalizând astfel la suma exerciţiilor 213 kilograme. Locul 1 şi medalia de aur i-a revenit atletei Rim Jong Sim din Republica Populară Coreeană cu totalul de 274 kilograme. Sportiva moldoveană a fost susţinută din tribune de un grup de membri ai echipei olimpice, dar şi de conducerea CNOS şi MTS.

Judo
  • Valeriu Duminica
Valeriu Duminica a fost eliminat în turul al treilea la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de judo de la Jocurile Olimpice de la Rio, Valeriu Duminica, la categoria de greutate de -81 kg, a ratat dramatic calificarea în optimile de finală ale turneului olimpic.

Sportivul nostru a beneficiat de valoarea sa în clasamentul mondial şi a început competiţia din turul al doilea, unde l-a avut adversar pe Srdjan Mrvaljevic din Muntenegru, de care a trecut fără probleme şi s-a calificat în şaisprezecimile de finală.

În lupta pentru optimi, moldoveanul l-a întâlnit pe italianul Matteo Marconcini, sportiv care ulterior a disputat finala pentru medalia de bronz, pierdută în faţa unui alt moldovean, Sergiu Toma, care de patru ani reprezintă Emiratele Arabe Unite. În duelul cu italianul, Valeriu a fost condus până cu câteva secunde înainte de finalizarea timpului regulamentar prin Waza-ari şi a reuşit să trimită meciul în runda de aur prin acelaşi procedeu, unde a pierdut în cele din urmă printr-un ippon.

Moldoveanul nu a avut şanse la runda de recalificare pentru că adversarul său din Italia a pierdut în runda următoare, iar de recalificare a beneficiat acesta.

Tenis
  • Radu Albot
Radu Albot s-a oprit în turul al doilea la Jocurile Olimpice; A stabilit cea mai mare performanţă a tenisului moldovenesc

Reprezentantul Moldovei la proba tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, a părăsit concursul din Ţara Cafelei, în runda a doua, după ce a pierdut în faţa legendei tenisului croat, Marin Cilic, poziţionat pe locul 14 în clasamentul mondial.

Partida a durat o oră şi 38 de minute, fiind adjudecată de croat cu 6-3, 6-4. Cilic este al 9-lea favorit la câştigarea medaliei de aur la Rio.

Prezent pentru prima dată la o ediţie a Jocurilor Olimpice, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, Radu Albot, s-a calificat dramatic în turul al doilea al turneului olimpic de tenis de la Rio.

Meciul contra lui Teymuraz Gabashvili nu a început deloc bine pentru sportivul nostru, care deşi a ţinut pasul cu rusul, s-a văzut în dezavantaj încă din gameul cinci, când adversarul a preluat iniţiativa şi s-a impus cu 6-4 în circa trei sferturi de oră.

Setul cheie al meciului a fost al doilea. Radu a început din ou foarte ezitant, văzându-se condus chiar cu 3-1, dar puterea de caracter şi ambiţia, devotamentul pentru fiecare minge au dat roadele scontate, iar game cu game au mers în contul său reuşind să egaleze la trei şi chiar să se pună în avantaj cu 4-3. Rusul a avut o tresărire de orgoliu readucând egalitatea pe tabela de scor, 4-4, însă avea să-i fie ultimul său game în acest set, Radu câştigând propriul serviciu şi pe al adversarului, 6-4, în 50 de minute de joc, ducând partida în decisiv, în miez de noapte la Chişinău.

Decisivul a început neaşteptat de bine în favoarea sportivului nostru, care după ce şi-a schimbat câte un punct pe propriul serviciu cu adversarul, 1-1, a izbutit să câştige trei puncte consecutive, 4-1. Rusul, care până la această întâlnire avea patru victorii în faţa lui Radu în meciurile directe, a întors şi el dramatismul, apropiindu-se ameninţător de reprezentantul ţării noastre, 4-3. Cei doi tenismeni s-au tatonat reciproc, fiecare reuşind, pe rând, câte un punct, tot cu Albot la conducere, 5-4. Şi când la Chişinău era deja luni, Radu şi-a adjudecat gameul, setul, 6-4, meciul şi calificarea istorică în turul doi, în 2 ore şi 30 minute.

Tir cu arcul
  • Alexandra Mîrca 
Alexandra Mîrca a fost eliminată în şaisprezecimile de finală ale probei olimpice de tir cu arcul

Alexandra Mîrca, reprezentanta Moldovei la proba de tir cu arcul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, a acces în runda a doua a concursului individual feminin, după ce s-a impus în duelul cu Aida Roman din Mexic, scor 6-4.

Sportiva noastră nu a mai avut succes în şaisprezecimile de finală, unde a întâlnit-o pe reprezentanta Chinei, Jiaxin Wu, scor 0-6.

Nataţie
  • Tatiana Chişca, 100 m bras

Tatiana Chişca nu a reuşit calificarea în semifinalele de la 100 metri bras. Sportiva noastră a fost a patra în seria la care a luat parte, cu un rezultat de 1:11.37, însă la cumularea tuturor rezultatelor rundei de calificare, Tatiana nu s-a regăsit printre cele 16 sportive calificate în semifinale, fiind doar pe locul 36.

  • Alexei Sancov, 200 m liber
Alexei Sancov a ratat calificarea în semifinalele probei de nataţie de la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de nataţie, 200 m stil liber, la Jocurile Olimpice de la Rio, a ratat calificarea în semifinalele concursului olimpic. Tânărul nostru sportiv, doar 16 ani, a încheiat pe poziţia a doua în seria sa, dar rezultatul final de 1:48.85, a fost insuficient pentru a intra printre primii 16 competitori care s-au calificat în semifinale, fiind poziţionat pe locul 34 în clasamentul general al seriilor de calificare.

Ziua a 11-a a Jocurilor Olimpice de la Rio s-a încheiat formidabil pentru noi. În clasamentul pe medalii a intrat şi Republica Moldova, care marţi a reuşit să obţină o medalie de bronz la canoe simplu, prin sportivul Serghei Tarnovschi.

Rămasă cu patru medalii, România coboară în a doua jumătate a clasamentului, în fruntea căruia s-au instalat detaşat Statele Unite. E vorba despre un tablou al ţărilor care au deja medalii, nu al tuturor ţărilor participante la Jocurile Olimpice. 

Iată tabloul medaliilor, după ziua a 11-a a Jocurilor Olimpice de la Rio, când au mai rămas încă cinci zile de competiţii:

ŢARA/AUR/ARGINT/BRONZ/TOTAL

1. SUA 28 28 28 84
2. Marea Britanie 19 19 11 49
3. China 17 15 18 50
4. Rusia 12 12 14 38
5. Germania 11 8 7 26
6. Italia 8 9 6 23
7. Olanda 8 3 3 14
8. Franţa 7 11 9 27
9. Australia 7 8 9 24
10. Japonia 7 4 18 29
11. Coreea de Sud 6 3 5 14
12. Ungaria 6 3 4 13
13. Spania 4 1 2 7
14. Noua Zeelandă 3 6 1 10
15. Brazilia 3 4 4 11
16. Kenya 3 3 0 6
17. Canada 3 2 9 14
18. Croaţia 3 2 0 5
19. Jamaica 3 0 2 5
20. Kazahstan 2 3 5 10
21. Coreea de Nord 2 3 2 7
22. Cuba 2 2 4 8
23. Polonia 2 2 3 7
24. Columbia 2 2 0 4
25. Elveţia 2 1 2 5
25=. Belgia 2 1 2 5
27. Grecia 2 1 1 4
27=. Thailanda 2 1 1 4
29. Argentina 2 1 0 3
30. Uzbekistan 2 0 4 6
31. Iran 2 0 2 4
32. Africa de Sud 1 5 1 7
33. Ucraina 1 4 2 7
34. Suedia 1 4 1 6
35. Danemarca 1 3 5 9
36. Armenia 1 3 0 4
37. Belarus 1 2 2 5
38. Slovenia 1 2 1 4
39. Cehia 1 1 5 7
40. Georgia 1 1 3 5
40=. Etiopia 1 1 3 5
42. România 1 1 2 4
43. Bahrain 1 1 0 2
43=. Slovacia 1 1 0 2
43=. Vietnam 1 1 0 2
46. Taiwan 1 0 2 3
47. Atlet Olimpic Independent 1 0 1 2
48. Bahamas 1 0 0 1
48=. Fiji 1 0 0 1
48=. Singapore 1 0 0 1
48=. Puerto Rico 1 0 0 1
48=. Kosovo 1 0 0 1
48=. Serbia 1 0 0 1
54. Azerbaidjan 0 2 3 5
55. Turcia 0 2 1 3
56. Irlanda 0 2 0 2
56=. Indonezia 0 2 0 2
58. Lituania 0 1 2 3
59. Malaezia 0 1 1 2
59=. Mongolia 0 1 1 2
61. Filipine 0 1 0 1
61=. Algeria 0 1 0 1
61=. Grenada 0 1 0 1
61=. Venezuela 0 1 0 1
61=. Qatar 0 1 0 1
66. Norvegia 0 0 3 3
67. Israel 0 0 2 2
67=. Egipt 0 0 2 2
69. Tunisia 0 0 1 1
69=. Estonia 0 0 1 1
69=. Kîrgîzstan 0 0 1 1
69=. Emiratele Arabe Unite 0 0 1 1
69=. Moldova 0 0 1 1
69=. Austria 0 0 1 1
69=. Portugalia 0 0 1 1
Total 204 204 226 634

  • Notă. Acest clasament nu este întocmit în funcţie de numărul de medalii, ci în funcţie de valoarea lor (aur, argint, bronz) 
  • Aceasta este prima medalie a ţării noastre la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Până acum, cele mai bune rezultate la Rio au fost poziţiile 5, ocupate de Zalina Marghieva la atletism - aruncarea ciocanului şi Alexandru Şpac la haltere.

Conform Hotărârii de Guvern, sportivul moldovean care va obţine medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio - 2016 va primi ca răsplată din partea statului 2 milioane de lei.
  • Prima participare a Republicii Moldova la Jocurile Olimpice a fost la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lillehammer (1994). Începând de atunci, statul moldovean nu a ratat nici o participare la Jocurile Olimpice.
  • În calitate de stat component al URSS, RSS Moldovenească a trimis reprezentanţi la Jocurile Olimpice desfăşurate între anii 1952 şi 1988. Aceştia au făcut parte din echipa olimpică a URSS.
  • Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Moldova a fost fondat la 29 ianuarie 1991, el fiind recunoscut în 1993 de către Comitetul Internaţional Olimpic. Comitetul a fost condus de către următorii preşedinţi: Efim Josanu (1991-2001) şi Nicolae Juravschi (din 2001).
Medalii pentru Moldova la Jocurile Olimpice (în componenţa URSS, CSI şi Moldova independentă)

CRISTINA IOVU - haltere
Londra 2012
Medalie de bronz

22cristina

ANATOLI CÎRÎCU - haltere
Londra 2012
Medalie de bronz

21anatoli

VEACESLAV GOJAN - box
Beijing 2008
Medalie de bronz

20gojan

VITALIE GRUŞAC - box
Sydney 2000
Medalie de bronz


19vitalie

OLEG MOLDOVAN - tir
Sydney 2000
Medalie de argint


18oleg


SERGHEI MUREICO - lupte greco-romane
Atlanta 1996
Medalie de bronz


17serghei


IURII BAŞCATOV - nataţie
Seul 1988
Medalie de argint

Barcelona 1992
Medalie de argint

16iurii


ALEXEI VDOVIN - polo pe apă
Barcelona 1992
Medalie de bronz


15alexei


NATALIA VALEEVA - tir cu arcul
Barcelona 1992
Dublă medaliată cu Bronz


14natalia


VEACESLAV GORPIŞIN - handbal
Medalie de aur

handbal
TUDOR CASAPU - haltere
Barcelona 1992
Campion Olimpic


12casapu


NATALIA RUSNACENCO - handbal
Seul 1988
Medalie de bronz


11natalia


SERGHEI MARCOCI - polo pe apă
Seul 1988
Medalie de Bronz

Barcelona 1992
Medalie de Bronz

10serghei

TIMOFEI SCREABIN - box
Seul 1988
Medalie de bronz


9timofei

IGOR DOBROVOLSCHI - fotbal
Seul 1988
Campion olimpic


8dobro


NICOLAE JURAVSCHI - kaiac-canoe
Seul 1988 
Dublu campion olimpic

Atlanta 1996 
Medalie de argint

6juravschi

VICTOR RENEISKI - kaiac-canoe
Seul 1988
Dublu campion olimpic

Atlanta 1996
Medalie de argint

SVETLANA DOLJENCO - atletism
Moscova 1980
Medalie de Argint


5svetlana


STELA ZAHAROVA - gimnastică
Moscova 1980
Campioană olimpică


4stela  

 



LARISA POPOVA - canotaj academic
Montreal 1976
Medalie de argint

Moscova 1980
Campioană olimpică

Gusman KOSANOV primul din dreapta


NAUM PROCUPEŢ - kaiac-canoe
Medalie de bronz



GUSMAN KOSANOV - atletism
Roma 1960
Medalie de argint


1gusman

Mihai Burciu / Jurnal.md ([email protected])