Canoistul Serghei Tarnovschi, cel mai bun sportiv moldovean al anului 2015, s-a calificat fără probleme în finala probei de Canoe sprint, individual, pe distanţa de 1000 de m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio.

Moldoveanul în vârstă de 19 ani a reuşit un rezultat de 4:05.193, fiind pe locul 1 în seria de calificare. Totuşi, la cumularea rezultatelor, germanul Brendel Sebastian a reuşit un timp mai bun (3:58.044), la fel şi brazilianul Queiroz dos Santos Isaquias (3:59.615). Finala este programată pentru mâine.

Atletism - Aruncarea ciocanului 

  • Zalina Marghieva
Atleta Zalina Marghieva s-a calificat în finala probei de aruncare a ciocanului de la Jocurile Olimpice

 Atleta Zalina Marghieva s-a calificat în finala probei de aruncarea ciocanului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia). Sportiva din Moldova a reuşit accederea în finala concursului după ce a înregistrat rezultatul de 71,72 metri, fiind al cincilea cel mai bun al finalistelor.

Finala se va desfăşura astăzi, după miezul nopţii la Chişinău.

Haltere
  • Alexandru Şpac
Alexandru Şpac vorbeşte pe larg despre cea mai bună performanţă de până acum a Moldovei la Rio 2016

Alexandru Şpac s-a clasat pe poziţia a cincea, cea mai bună de până acum pentru lotul Moldovei la Rio, în categoria de greutate de 77 kg. Moldoveanul a reuşit un rezultat total de 347, după ce a smuls 155 kg şi a ridicat 192 kg.
  • Serghei Cechir
A fost stabilit cel mai bun rezultat al Moldovei la Rio 2016

Serghei Cechir, care a evoluat la categoria 69 kg, a reuşit să se impună în Grupa B a turneului olimpic, însă la cumularea rezultatelor generale, după evoluţia halterofililor din prima grupă, sportivul nostru s-a clasat pe poziţia a şaptea. Moldoveanul a reuşit un rezultat de144 de kg la disciplina smuls şi 178 de kg la aruncat, cu un total de 322 de kg.
  • Natalia Prişcepa
Natalia Prişcepa, locul 12 în finala olimpică de haltere

Natalia Prişcepa, a treia reprezentantă a echipei de haltere în delegaţia olimpică a Republicii Moldova, a ocupat locul 12-ce în clasamentul final al categoriei de 75 de kilograme. Discipola lui Sergiu Creţu, antrenor emerit al Republici Moldova, a obţinut la stilul smuls 97 de kilograme, la stilul aruncat 116 kilograme, totalizând astfel la suma exerciţiilor 213 kilograme. Locul 1 şi medalia de aur i-a revenit atletei Rim Jong Sim din Republica Populară Coreeană cu totalul de 274 kilograme. Sportiva moldoveană a fost susţinută din tribune de un grup de membri ai echipei olimpice, dar şi de conducerea CNOS şi MTS.

Judo
  • Valeriu Duminica
Valeriu Duminica a fost eliminat în turul al treilea la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de judo de la Jocurile Olimpice de la Rio, Valeriu Duminica, la categoria de greutate de -81 kg, a ratat dramatic calificarea în optimile de finală ale turneului olimpic.

Sportivul nostru a beneficiat de valoarea sa în clasamentul mondial şi a început competiţia din turul al doilea, unde l-a avut adversar pe Srdjan Mrvaljevic din Muntenegru, de care a trecut fără probleme şi s-a calificat în şaisprezecimile de finală.

În lupta pentru optimi, moldoveanul l-a întâlnit pe italianul Matteo Marconcini, sportiv care ulterior a disputat finala pentru medalia de bronz, pierdută în faţa unui alt moldovean, Sergiu Toma, care de patru ani reprezintă Emiratele Arabe Unite. În duelul cu italianul, Valeriu a fost condus până cu câteva secunde înainte de finalizarea timpului regulamentar prin Waza-ari şi a reuşit să trimită meciul în runda de aur prin acelaşi procedeu, unde a pierdut în cele din urmă printr-un ippon.

Moldoveanul nu a avut şanse la runda de recalificare pentru că adversarul său din Italia a pierdut în runda următoare, iar de recalificare a beneficiat acesta.

Tenis
  • Radu Albot
Radu Albot s-a oprit în turul al doilea la Jocurile Olimpice; A stabilit cea mai mare performanţă a tenisului moldovenesc

Reprezentantul Moldovei la proba tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, a părăsit concursul din Ţara Cafelei, în runda a doua, după ce a pierdut în faţa legendei tenisului croat, Marin Cilic, poziţionat pe locul 14 în clasamentul mondial.

Partida a durat o oră şi 38 de minute, fiind adjudecată de croat cu 6-3, 6-4. Cilic este al 9-lea favorit la câştigarea medaliei de aur la Rio.

Prezent pentru prima dată la o ediţie a Jocurilor Olimpice, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, Radu Albot, s-a calificat dramatic în turul al doilea al turneului olimpic de tenis de la Rio.

Meciul contra lui Teymuraz Gabashvili nu a început deloc bine pentru sportivul nostru, care deşi a ţinut pasul cu rusul, s-a văzut în dezavantaj încă din gameul cinci, când adversarul a preluat iniţiativa şi s-a impus cu 6-4 în circa trei sferturi de oră.

Setul cheie al meciului a fost al doilea. Radu a început din ou foarte ezitant, văzându-se condus chiar cu 3-1, dar puterea de caracter şi ambiţia, devotamentul pentru fiecare minge au dat roadele scontate, iar game cu game au mers în contul său reuşind să egaleze la trei şi chiar să se pună în avantaj cu 4-3. Rusul a avut o tresărire de orgoliu readucând egalitatea pe tabela de scor, 4-4, însă avea să-i fie ultimul său game în acest set, Radu câştigând propriul serviciu şi pe al adversarului, 6-4, în 50 de minute de joc, ducând partida în decisiv, în miez de noapte la Chişinău.

Decisivul a început neaşteptat de bine în favoarea sportivului nostru, care după ce şi-a schimbat câte un punct pe propriul serviciu cu adversarul, 1-1, a izbutit să câştige trei puncte consecutive, 4-1. Rusul, care până la această întâlnire avea patru victorii în faţa lui Radu în meciurile directe, a întors şi el dramatismul, apropiindu-se ameninţător de reprezentantul ţării noastre, 4-3. Cei doi tenismeni s-au tatonat reciproc, fiecare reuşind, pe rând, câte un punct, tot cu Albot la conducere, 5-4. Şi când la Chişinău era deja luni, Radu şi-a adjudecat gameul, setul, 6-4, meciul şi calificarea istorică în turul doi, în 2 ore şi 30 minute.

Tir cu arcul
  • Alexandra Mîrca 
Alexandra Mîrca a fost eliminată în şaisprezecimile de finală ale probei olimpice de tir cu arcul

Alexandra Mîrca, reprezentanta Moldovei la proba de tir cu arcul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, a acces în runda a doua a concursului individual feminin, după ce s-a impus în duelul cu Aida Roman din Mexic, scor 6-4.

Sportiva noastră nu a mai avut succes în şaisprezecimile de finală, unde a întâlnit-o pe reprezentanta Chinei, Jiaxin Wu, scor 0-6.

Nataţie
  • Tatiana Chişca, 100 m bras
Tatiana Chişca nu a reuşit calificarea în semifinalele de la 100 metri bras. Sportiva noastră a fost a patra în seria la care a luat parte, cu un rezultat de 1:11.37, însă la cumularea tuturor rezultatelor rundei de calificare, Tatiana nu s-a regăsit printre cele 16 sportive calificate în semifinale, fiind doar pe locul 36.
  • Alexei Sancov, 200 m liber
Alexei Sancov a ratat calificarea în semifinalele probei de nataţie de la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de nataţie, 200 m stil liber, la Jocurile Olimpice de la Rio, a ratat calificarea în semifinalele concursului olimpic. Tânărul nostru sportiv, doar 16 ani, a încheiat pe poziţia a doua în seria sa, dar rezultatul final de 1:48.85, a fost insuficient pentru a intra printre primii 16 competitori care s-au calificat în semifinale, fiind poziţionat pe locul 34 în clasamentul general al seriilor de calificare.