Fetele au condus încă de la început meciul şi după primul releu, Ana Maria Popescu avea să ne aducă primul punct. În releul doi Simona Pop şi Xu Anqi au terminat la egalitate, 4-4, însă următorul releu a fost câştigat categoric de Simona Gherman, 4-2.

Primul releu pierdut de fetele noastre a fost cu Sun Yujie, când chinezoaica a încheiat cu scorul de 3-1. Imediat după aceea a reintrat în joc Ana Maria Popescu, care a făcut instrucţie cu Hao Jialu şi i-a luat 4 tuşe, deşi românca a resimţit ceva dureri la picior.

Pe planşă a intrat apoi campioana Europei, Simona Gherman, care a început foarte bine şi a terminat releul învingătoare, 7-5 şi ducea scorul la general la 21-14.

Loredana Dinu a debutat şi ea în această finală împotriva rezervei chineze Hao Jialu pe care a învins-o la limită cu 3-2. Înaintea ultimului asalt, chinezoaicele şi-au mai trecut şi ele în cont o victorie, 9-6 în faţa Simonei Gherman, dar pe planşă avea să intre Ana Maria Popescu.

Jucătoarea a punctat în stil de campioană olimpică şi a făcut să sune imnul României în Brazilia!

Aceasta-i prima medalie câştigată de România la această ediţie a Jocurilor Olimpice de la Rio.

România s-a calificat în finala probei de spadă de la Jocurile Olimpice după ce a învins în penultimul act echipa Rusiei, scor 45-31. În sferturi, fetele de peste Prut au eliminat Statele Unite.