Forţele de securitate din Rio au efectuat o explozie controlată a unui rucsac abandonat în baia Arenei Carioca, unde urma să se dispute meciul de baschet dintre Nigeria şi Spania. ”Rucsacul era aproape de un coş de gunoi, în baia de la ultimul etaj. O explozie controlată a fost efectuată sub îndrumarea Poliţiei Federale şi a Armatei. În interiorul pungii s-au găsit o tabletă, o pereche de şosete şi un sacou. Imediat după detonarea controlată, publicul a fost lăsat să intre la meci”, au declarat organizatorii de la Rio de Janeiro.

”Am auzit explozia”, a declarat baschetbalistul spaniol Pau Gasol, care prezent la încălzirea pe Arena Carioca, unde urma să aibă loc întâlnirea cu Nigeria, avea să rămână uimit de prezenţa tribunelor goale. ”Nu ştiam exact ce este, doar ne uitam unul la celălalt şi ne întrebam ce se întâmplă. Noi nu am ştiut despre ce este vorba, ne gândeam că nimeni nu a venit să urmărească meciul. La început, am auzit doar zgomotul şi priveam în jur, dar am văzut că lucrurile au intrat în normal şi ne-am liniştit”, a mai spus ibericul. Spania a trecut de Nigeria, cu scorul de 96-87 .

”Ca urmare a protocolului de siguranţă, publicul a trebuit să aştepte în afara arenei, datorită faptului că sacul era într-un coridor public”, a mai spus unul dintre organizatorii Jocurilor Olimpice. Aproximativ 80 de jurnalişti şi fotografi, 80 de voluntari şi personalul prezent erau încă înăuntru în sală.

Aceasta este a doua explozie controlată la Jocurile Olimpice, după ce un sâmbăta trecută autorităţile braziliene au mobilizat geniştii după găsirea unui bagaj abandonat în apropierea traseului ciclist. Valiza a fost găsită nu departe de linia de sosire a uneia dintre competiţiile de ciclism desfăşurate în aer liber. O echipă de genişti a ajuns imediat la faţa locului şi a detonat controlat bagajul. Explozia a fost, însă, foarte puternică şi pentru scurt timp a stârnit confuzie pentru spectatori.

Situaţia a fost clarificată imediat şi evenimentele sportive au continuat netulburate. Dacă la acest capitol, autorităţile braziliene au acţionat ireproşabil, nu acelaşi lucru se poate spune despre organizarea din parcul olimpic. Oamenii au stat cu orele la coadă să intre în sălile de sport. O neînţelegere între poliţie, firmele private de pază şi stewarzii din arene aproape a blocat punctele de control.