Este o victorie istorică pentru ciclistul în vârstă de 31 de ani, care îl egalează pe legendarul Bernard Hinault la succese de etapă în Marea Buclă (28) şi ajunge pe locul 2 în clasamentul all-time. Pe 1 rămâne "Canibalul" Merckx, cu 34 de victorii;
În schimb, dacă scădem victoriile pe care Hinault şi Eddy Merckx le-au repurtat în etapele de contratimp individual şi lăsăm doar succesele din etapele de fond, clasamentul arată aşa, conform @irishpeloton: Mark Cavendish (28), lider absolut, Eddy Merckx(17), Bernard Hinault (7). 

A fost o etapă atât de lungă, cu 222 de kilometri prin toate cotloanele din Bretania, între Granville şi Angers, încât cei de la Eurosport l-au rugat pe americanul 3X câştigător de Tur, Greg LeMond, să ne explice că nu e anormal ca rutierii să ruleze într-o viteză medie de cumpărături pentru aproape 3/4 din zi. 

A fost o etapă atât de lungă, încât francezul Armindo Fonseca (Fortuneo-Vital Concept) a avut timp să evadeze de unul singur, să ruleze 140 de kilometri şi să acumuleze peste 11 minute avans, să piardă 7 minute şi să fie ajuns de Thomas Voeckler (Direct Energie), care şi-a lăsat limba peste umărul stâng ca o eşarfă roşie, să ruleze alături de el până în ultimii 10 km, şi să admire sprintul pus în scenă de echipele lui Cavendish (Dimension Data), Sagan (Tinkoff), Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) sau Andre Greipel (Lotto-Soudal).

A fost o etapă atât de lungă, încât Alberto Contador a avut timp să-şi educe coechipierii, să stea treaz şi nu fie cules de pe vreo bordură, să amuşine forma lui Chris Froome (impecabil înfăşurat între colegii săi de la Sky) şi să se încheie prima zi întreg, în sânul plutonului. 

A fost o etapă atât de lungă, încât Etixx-QuickStep a avut timp să plănuiască chirurgical trenul de sprint pentru germanul Marcel Kittel, să facă o repetiţie de succes, cu 30 de kilometri înainte de final, la un sprint intermediar, după care să scape totul din mâini în ultimii 3 kilometri, când albaştrii s-au pierdut în hăţişul de curbe şi au fost de negăsit în bătălia finală. 

Şi a fost o etapă atât de lungă, încât Mark Cavendish, acest rutier în care se amestecă viteza, inteligenţa, ambiţia şi talentul în proporţii cosmice, să se organizeze perfect în spatele eternului argat Mark Renshaw, să intre perfect în curba de 90 de grade din final, să decoleze din spatele lui Andre Greipel, rivalul de altădată, şi să înşface o victorie-monument, desenând o dungă istorică pe asfalt: 28 de victorii în Tur, al doilea all-time. Şi este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când "Canibalul" Eddy Merckx aude zdrăngănitul tacâmurilor cuiva capabil să-i înfulece un record preţios.

Cine ştie, poate mâine, când este o etapă ŞI mai lungă, CEA MAI LUNGĂ, cu 232 de kilometri aşternuţi tot pentru sprinteri. 

CLASAMENTUL ETAPEI:

1 Mark Cavendish (MBr) Dimension Data 05:59:54
2 André Greipel (Ger) Lotto Soudal 
3 Bryan Coquard (Fra) Direct Energie 
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 
5 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo 
6 Sondre Holst Enger (Nor) IAM Cycling 
7 Marcel Kittel (Ger) Etixx - Quick-Step 
8 Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits 
9 Daniel Mclay (GBr) Fortuneo - Vital Concept 
10 Dylan Groenewegen (Ned) LottoNl-Jumbo

CLASAMENTUL GENERAL:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 14:34:36
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx - Quick-Step 00:00:08
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 00:00:10
4 Christopher Froome (GBr) Sky 00:00:14
5 Warren Barguil (Fra) Giant-Alpecin 
6 Nairo Quintana (Col) Movistar 
7 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff 
8 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 
9 Fabio Aru (Ita) Astana 
10 Daniel Martin (Irl) Etixx - Quick-Step