Ultimele reuşite ale lui Aaron Cook în componenţa reprezentativei Republicii Moldova, cum ar fi adjudecarea „bronzului” la Europenele de la Montreux, Elveţia, reprezintă o încunurare a unei munci asidue a sportivului nostru sub îndrumarea noului său antrenor Patrice Remarck. Un antrenor care a fost şi el un remarcabil sportiv, cu două distincţii de bronz în palmares, la Mondialele de taekwondo din 1983 şi 1985.  

La rîndul lor, şi discipolii lui Patrice Remarck s-au învrednicit în repetate rînduri de medalii la Campionatele Mondiale şi Europene. De asemenea, rezultate notabile Remarck a avut în calitate de antrenor principal al selecţionatei Statelor Unite (însăşi activitatea într-un post atît de înalt reprezintă o recunoaştere a meritelor sale în domeniu). Astfel, la Jocurile Panamericane reprezentativa SUA sub bagheta lui Patrice Remarck a obţinut 7 distincţii de cea mai înaltă probă, 6 medalii de argint şi 11 de bronz.

Pe bună dreptate, putem spera cu o doză sporită de optimism că stilul de mare specialist al lui Remarck în combinaţie cu talentul incontestabil al lui Cook ne va aduce o medalie la JO de la Rio de Janeiro.    

„Experienţa lui Patrice Remarck constituie o bază solidă pentru un eventual succes olimpic al lui Aaron Cook”, este de părere Igor Iuzefovici, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Taekwondo WTF. „În prezent, ei se află în cantonament în Coreea de Sud, apoi vor pleca în SUA pentru un ultim ciclu de pregătiri în vederea Jocurilor Olimpice din Brazilia”, a adăugat sursa citată. 
 
Este de remarcat că Federaţia Naţională de profil suportă absolut toate cheltuielile ce ţin de pregătirile antrenorului şi discipolui său pentru JO. Astfel, doar în acest an, pentru perioada de 6 luni în care cei doi colaborează, bugetul de cheltuieli a constituit 120 de mii de euro.
 
Menţionăm că şeful forului naţional de specialitate şi-a demonstrat perspicacitatea cînd a venit cu iniţiativa naturalizării sportivului britanic, pierderea căruia acum este regretată de echipa olimpică a Regatului Unit. De fapt, Igor Iuzefovici este ferm convins că exemplul colaborării între Remarck şi Cook are o influenţă însufleţitoare asupra tinerilor sportivi, iar experienţa celor dintîi anunţă viitoarele reuşite ale reprezentativei naţionale.
 
Reamintim că Aaron Cook s-a remarcat prin mai multe succese răsunătoare de cînd reprezintă R. Moldova pe arena internaţională. Astfel, anul trecut el a cucerit medalia de bronz la Mondialele din Celeabinsk, Rusia, o premieră absolută pentru ţara noastră în acest gen de sport. De asemenea, Cook a intrat în posesia medaliei de argint la Grand Prix Moscova, pentru ca apoi să-şi adjudece „argintul” la prestigiosul turneu Grand Prix Final Mexic, ceea ce a însemnat obţinerea cotei pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016 de laRio de Janeiro. Graţie acestui succes, Moldova pentru prima dată va avea un reprezentant al taekwondo-ului la JO.
 
Aaron Cook a început deja să studieze limba română. În prezent el cunoaşte doar cîteva cuvinte, însă şi-a luat un angajament ferm că, în caz de victorie la JO de la Rio, va intona Imnul de Stat al Republicii Moldova şi va oferi un interviu în limba română.
 
„Am un vis, acela de a auzi răsunînd Imnul Moldovei la o întrecere internaţională. Sper ca acest lucru să se întîmple la Jocurile Olimpice din Brazilia, şi atunci voi cînta imnul cu mîndrie de pe piedestal”, a menţionat redutabilul taekwondist.