''Integritatea halterelor a fost puternic afectată de mai multe ori şi la diferite niveluri de ruşi, în consecinţă, a fost aplicată cea mai potrivită sancţiune pentru a se păstra reputaţia acestui sport'', afirmă Federaţia internaţională de haltere într-un comunicat postat pe site-ul său oficial. 

Dintre cei opt halterofili ruşi selecţionaţi să meargă la Rio, doi fuseseră deja excluşi de Comitetul olimpic rus, între care medaliata cu argint de la Londra Tatiana Kaşirina, deoarece fusese sancţionată pentru dopaj. 

Ceilalţi patru sportivi apar în raportul McLaren care a dezvăluit sistemul de dopaj de stat pus în practică în Rusia, precizează comunicatul IWF. 

Pentru a justifica excluderea ultimilor doi halterofili ruşi selecţionaţi pentru Rio, IWF subliniază că a fost extrem ''de şocată şi dezamăgită de statisticile haterofililor ruşi'' în materie de dopaj. 

Şapte dintre ei care au participat la Jocurile de la Beijing şi Londra au fost recent testaţi pozitiv în urma reanalizării eşantioanelor lor prelevate la aceste JO. 

Federaţia internaţională a decis să aplice o sancţiune exemplară deoarece, dacă ''astfel de comportamente legate de dopaj sau de încălcarea regulilor antidoping afectează reputaţia halterelor, comitetul executiv al IWF poate lua măsurile pe care le consideră potrivite pentru a proteja reputaţia şi integritatea acestui sport''. 

Aceste şase noi excluderi duc la 117 numărul total al sportivilor ruşi excluşi de la Jocuri a căror identitate este cunoscută. Trei ciclişti ar urma în curând să fie privaţi de Jocurile de la Rio deoarece numele lor apar în raportul McLaren, însă identitatea lor nu a fost dezvăluită.