În optimi, ''diavolii roşii'' au oferit în sfârşit măsura talentului şi aşteptărilor, surclasând Ungaria cu 4-0, chiar dacă scorul e mai mare decât a fost diferenţa din teren. Cele două echipe s-au înfruntat şi în preliminarii, iar galezii au dat atunci măsura forţei lor, câştigând cu 1-0 la Cardiff şi remizând la Bruxelles.

Echipa lui Marc Wilmots mizează şi pe susţinerea majorităţii spectatorilor, având în vedere că meciul are loc la Lille, foarte aproape de Belgia.

Această generaţie a fotbalului belgian are potenţialul de a deveni de "aur", dar şi o şansă mare de a face un pas important către un trofeu. ''Diavolii roşii'' au fost lideri în clasamentul FIFA la un moment dat, iar acum se află pe poziţia a doua.

Şi Ţara Galilor susţine că beneficiază de o generaţie de aur, condusă de vedeta Gareth Bale.

Privirile vor fi aţintite în mare măsură către vedetele celor două echipe, Bale, respectiv Eden Hazard. Bale, cel mai scump fotbalist al lumii, a marcat trei goluri şi a fost decisiv la autogolul care a calificat echipa Ţării Galilor în sferturi (1-0 cu Irlanda de Nord). Abilitatea de specula, viteza şi nu în ultimul rând precizia loviturilor libere constituie un avantaj major. Hazard s-a evidenţiat în mod deosebit cu Ungaria, ca şi întreaga echipă a Belgiei. L-a servit pe Michy Batshuayi la al doilea gol şi a marcat un gol superb (al treilea al partide), în cel mai bun joc al său la reprezentativă. El are trei pase decisive la EURO 2016.

Cele două echipe s-au întâlnit până acum de 12 ori, iar avantajul este de partea Belgiei, cu 5 victorii faţă de 4 ale galezilor, alte trei partide terminându-se nedecis (golaveraj 17-16 pentru britanici).

Gareth Bale a marcat golul victoriei la ultima confruntare directă, pe 12 iunie 2015. De altfel, vedeta lui Real Madrid a marcat 7 din cele 11 goluri ale galezilor în preliminarii, oferind şi două pase decisive.

Meciul dintre Ţara Galilor şi Belgia va fi arbitrat de slovenul Damir Skomina, care a mai condus meciurile Islanda - Anglia 2-1, din optimile de finală, Franţa - Elveţia (0-0) din Grupa A şi Slovacia - Rusia (2-1) din Grupa B.

Belgienii nu pot conta pe Vermaelen (suspendat) şi Vertonghen (accidentat) iar Dembélé este incert.