Echipa pregătită de argentinianul Jose Pekerman este lider în grupa A, având punctaj maxim după primele două etape. Din 2004 nu s-a mai întâmplat ca naţionala Columbiei să câştige primele două meciuri de la Copa America.

Ieşit accidentat în primul joc, victoria cu 2-0 în faţa Statelor Unite, James Rodriguez a fost cel mai bun om al Columbiei în partida cu Paraguay.

Mai întâi, fotbalistul de la Real Madrid a centrat ideal pentru Carlos Bacca în minutul 12, iar atacantul lui AC Milan a deschis scorul cu o lovitură de cap. Apoi, după o jumătate de oră de joc, James a dublat avantajul echipei sale, cu un şut din interiorul careului.

După pauză, a fost rândul portarului David Ospina să se remarce, cu parada turneului până în acest moment. Goalkeeperul lui Arsenal nu a mai avut, însă, replică la şutul senzaţional al lui Victor Ayala, din minutul 71, în urma căruia paraguayenii au redus din diferenţă.

Elevii lui Ramon Diaz nu au mai avut forţa să egaleze, şi pentru că, în minutul 81, Oscar Romero a fost eliminat, după ce a primit două galbene în doar câteva minute.

În cealaltă partidă din grupa A, la Chicago, Statele Unite au învins categoric Costa Rica, scor 4-0. Clint Dempsey a fost omul meciului, cu un gol şi două pase decisive, la reuşitele lui Jones şi Wood, pentru ca Zusi să completeze lista marcatorilor pentru gazdele competiţiei.

În ultima etapă, Columbia întâlneşte Costa Rica, în timp ce Statele Unite şi Paraguay vor juca pentru prezenţa în sferturi, formaţia lui Jurgen Klinsmann având şi varianta egalului pentru a merge mai departe.