Ministerul public al Audienţei naţionale, jurisdicţie responsabilă cu afaceri complexe, a solicitat ca jucătorul şi tatăl său Neymar Da Silva să fie judecaţi pentru "corupţie între persoane private" alături de fostul preşedinte al "Barcei" până în 2014, Sandro Rosell, şi club în calitate de persoană morală.

De asemenea, s-a cerut să compară în faţa instanţei pentru "escrocherie" Rosell, FC Barcelona, clubul brazilian Santos FC şi conducătorul acestuia. Aceştia sunt anchetaţi în baza unei plângeri depusă de fondul de investiţii DIS, care posedă 40 la sută din drepturile sportive ale jucătorului. Acest fond consideră că a fost lezat pentru că valoarea reală a transferului i-a fost ascunsă.

Ancheta vizează să se stabilească dacă adevărata sumă a operaţiunii a putut fi disimulată de "Barca" şi Santos, clubul formator al lui Neymar.

"Barca" a stabilit oficial cifra de transfer a lui Neymar la 57,1 milioane euro, dintre care 40 milioane pentru familia jucătorului, dar justiţia spaniolă consideră că această sumă se ridică în realitate la 83,3 milioane.