Trupa care a curentat campioana Europei contra unicei calificate care nu a bătut pe nimeni în grupe. Dar Portugalia câştigase toate cele trei întâlniri cu Croaţia şi, mai mult, nu încasase niciun gol! Totuşi, nu statisticile joacă la Lens şi egalul e interzis de-acum!

Revin Modrici şi Mandzukici, iar iniţiativa aparţine "şahiştilor". Lusitanii, cu Moutinho, Sanches şi Ricardo Carvalho pe bancă, stau la cutie. Aşteaptă impulsul lui Ronaldo. Ritmul nu-i grozav, abia în minutul 25 primul şut la poartă: Pepe "cap" peste bară. Riposta croată nu întârzie, dar Perisici, cu părul vopsit în pătrăţele alb-roşii, scutură plasa laterală. Rakitici e păzit straşnic, Mandzukici finalizează modest, după un corner. Doar atât, într-o primă repriză tacticizată, mult sub aşteptări!

Parcă e rost de mai mult fotbal. Brozovici caută golul, tir necadrat. Intră şi Renato, dar nu acesta e tânărul pe care Bayern a plătit o mică avere: şut ratat! Cel mai aproape de gol e Vida, care-i ia faţa lui Mandzukici la o fază fixă, trimiţând cu capul razant cu bara. Dar ce prostie face în careul celălalt Strinici: îl loveşte pe Nani, care finalizase pe lângă ţintă. Carballo nu dă penalty-ul! Nimeni nu înţelege nici de ce Ronaldo nu trage deloc la poartă. Zero peste tot. Implacabil vin prelungirile. Şi chinul biblic s-a mai întins 27 de minute. Până când contraatacul Ronaldo - Quaresma a dat sentinţa.