Dacă prima a rămas în Franţa şi cu multă şansă, Ungaria este, alături de Islanda şi Ţara Galilor, marea surpriză de până acum a turneului.

Tocmai Ungaria, care a terminat preliminariile un loc mai jos decât noi, trecând şi printr-un baraj pentru a obţine biletele de Euro. Şi Islanda, o ţară cu 300.000 de locuitori, majoritatea schiori, handbalişti şi hocheişti! Ce au avut ei şi ne-a lipsit nouă pentru a merge mai departe? Maghiarii n-au considerat, precum Iordănescu, că prezenţa la Euro "este deja o mare performanţă". Ei au avut ambiţia şi orgoliul să demonstreze, Gera dixit, şi "că am meritat să fim în Franţa".

Dar islandezii? "Mentalitatea şi unitatea grupului", susţine mijlocaşul Gylfi Sigurdsson. Nordicii au plecat spre Franţa fără a avea o problemă a banderolei. Şi nici ţigări nu şi-au luat la pachet: "Ne-am pus în cap să profităm cât putem de faptul că nimeni nu ne ia în serios. Şi că, performând sub ochii întregii Europe, avem numai de câştigat. Iar înaintea meciului cu Austria ne-am spus: «Nu vrem să ne întoarcem acasă»". Şi-au reuşit.

"La Euro joci în primul rând pentru tine. Să-ţi fie bine ţie şi familiei. Ca în orice meserie. Jucătorul trage pe teren nu neapărat fiindcă îşi iubeşte ţara"
Răzvan Raţ, internaţional român

  • 1e locul pe care Ungaria a încheiat în grupa F, cu 5 puncte din două remize şi o victorie
  • 2 golurile media pe meci a maghiarilor. Cea mai mare de la Euro, alături de Ţara Galilor
  • 19 parade are portarul islandezilor, Halldorsson, în cele 3 meciuri din grupă. Cele mai multe de la Euro

În ciuda prestaţiilor noastre slabe la CE 2016, L'Equipe a găsit şi în rândurile "tricolorilor" un jucător demn de a fi remarcat la "surprizele plăcute ale turneului": Nicuşor Stanciu (foto). Cotidianul francez nu precizează însă şi prin ce anume a ieşit mijlocaşul stelist în evidenţă. Alături de Stanciu, la aceeaşi categorie e nominalizat şi ungurul Kleinheisler. Iar pe coechipierul acestuia, Dszudzsak, L'Equipe l-a inclus la "mai buni decât era de aşteptat".

La turneul final din Franţa s-a "votat" in corpore împotriva plecării Marii Britanii. Toate echipele Regatului Unit prezente în competiţie, Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, merg mai departe. Plus Irlanda. Aflată la prima participare la un Euro, Ţara Galilor a reuşit să termine grupa B pe primul loc, înaintea Angliei!

  • 93 la sută. Spania a avut cele mai multe pase reuşite: 1876 din 2023
  • 65 la sută. Nemţii au dominat până acum la capitolul posesie
  • 69 de şuturi au expediat portughezii spre porţile adverse. Cele mai multe
  • 1,92 de goluri pe meci s-au marcat în grupe. Cele mai puţine la un turneu final. Din totalul de 69, 17 s-au înscris după min. 84