Imediat după confruntarea cu Elveţia s-a discutat despre faptul că tricolorii au nevoie neapărat de un succes în ultima partidă din grupă pentru a nu părăsi competiţia.

Există însă un scenariu - chiar dacă acesta nu are şanse foarte mari de reuşită -, în care şi o remiză ne-ar fi suficientă. Din păcate pentru noi, în grupele B şi C trei formaţii au obţinut deja câte trei puncte, astfel că speranţele se leagă de grupele D şi E, ale căror meciuri din runda a doua se joacă azi.

Practic, cu un egal contra Albaniei, ar acumula două puncte şi ar termina grupa pe poziţia a treia, peste adversarii de duminică; astfel, ar avea nevoie ca în alte două grupe echipele de pe locul trei să nu adune mai mult de două puncte.

Acest lucru se poate întâmpla dacă se respectă următoarele condiţii:

Cehia - Turcia să se încheie la egalitate şi niciuna dintre formaţii să nu se impună în duelurile de astăzi, cu Spania, respectiv Croaţia.

Suedia şi Irlanda - formaţiile cotate cu şansa a doua şi a treia în grupa E - să nu se impună în duelurile cu Italia şi Belgia. Cele două formaţii au remizat în prima rundă, scor 1-1, astfel că au de disputat în continuare meciurile cele mai grele din grupă. De notat faptul că formaţiile lui Ibrahimovic şi Coleman trebuie să piardă neapărat măcar un meci, pentru a nu încheia cu trei remize.

Ar fi o discuţie şi pentru grupa F, însă pare greu de crezut că Portugalia şi Austria nu vor obţine măcar o victorie din ultimele două meciuri. Chiar dacă în runda secundă au meci direct, în ultima etapă cele două echipe vor întâlni Ungaria şi Islanda, astfel că sunt şanse mari ca trei echipe din această grupă să facă măcar trei puncte.

Principalul criteriu în departajarea echipelor de pe locul trei are legătură, evident, cu numărul de puncte. În caz de egalitate, următorul criteriu de departajare este golaverajul, unde deocamdată stăm destul de bine (-1). În măsura în care egalitatea va persista şi în acest caz, se va lua în calcul numărul de goluri marcate, apoi clasamentul fair-play (vor avea prioritate formaţiile cu mai puţine cartonaşe).