Rusia a fost descalificată de la Euro 2016, din cauza violenţelor provocate de fanii săi pe stadionul Velodrome, la meciul de sâmbătă Anglia-Rusia (1-1), însă sancţiunea este una cu suspendare. Concret, echipa pregătită de Leonid Slutsky va fi exclusă de la turneul final, în cazul în care suporterii săi vor mai fi implicaţi în incidente asemnănătoare celor produse pe arena din Marsilia.

Miercuri, Rusia a întâlnit Slovacia, la Lille, iar susţinătorii săi nu au mai fost la fel de agresivi, în schimb, au aprins câteva torţe în tribunele de pe Stade Pierre-Mauroy. Nu un motiv pentru punerea în aplicare a pedepsei dictate de forul european, dar un semn că fanii ruşi sunt imprevizibili şi că nu le pasă foarte mult de regulile impuse de UEFA.

Dacă lucrurile vor degenera, cu siguranţă UEFA va acţiona, iar Rusia va fi exclusă de la Euro. În acest caz, toate rezultatele sale vor fi anulate, iar în celelalte grupe nu vor mai conta rezultatele obţinute împotriva echipelor clasate pe ultimul loc. Din acest punct ar începe problemele pentru România.

Presupunând că elevii lui Iordănescu se vor impune în faţa Albaniei, România va acumula 4 puncte şi ar avea şanse mari de a merge mai departe. Însă, dacă Rusia va fi exclusă, eventuala victorie cu albanezii nu ar mai conta, astfel că "tricolorii" ar rămâne doar cu punctul obţinut în faţa Elveţiei, lucru care ar putea afecta serios şansele de calificare în faza următoare.

În aceeaşi situaţie s-ar putea găsi, însă, şi Elveţia, în cazul în care echipa lui Vladimir Petkovic va pierde cu Franţa, în ultima etapă, astfel că ocupanta locului 2 se va decide la golaveraj.

Indiferent dacă Rusia va fi sau nu exclusă de la Euro, există şi posibilitatea ca România şi Elveţia să încheie grupa la egalitate perfectă, situaţie în care departajarea va fi făcută de clasamentul fair-play. Din acest punct de vedere, elveţienii stau mai bine, primind doar 4 galbene în primele două meciuri, în timp ce "tricolorii" au fost avertizaţi de şapte ori.