În jurul orei 9:40, portavocele au început numărătoarea inversă: 5, 4, 3, 2, 1...O falsă bombă a explodat. Sunt auzite strigăte, urmate de sirenele ambulanţelor. Prima fază a exerciţiului de gestionare a crizei "multi-atentate" şi "multi-site"-uri, organizat în incinta-regină a Campionatului European de fotbal, în nordul Parisului, a debutat cu aproximativ 250 de figuranţi şi 200 de membri ai forţelor de ordine (poliţişti, pompieri, personal de intervenţie).

Scenariul de simulare a rămas deschis până la finalul operaţiunii, la jumătatea zilei, pentru a plasa participanţii în cele mai reale condiţii, obiectivul fiind acela de a exista o coordonare cât mai precisă "pentru ca ziua J să funcţioneze bine", a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Paris, Gabriel Plus.

Subiectul este în mod special sensibil. Şapte partide de la Campionatul European se vor disputa pe Stade de France, între care Franţa - România, în meciul de deschidere de pe 10 iunie şi finala, la şapte luni după atentatele din 13 noiembrie care au avut loc în împrejurimile aceluiaşi stadion, soldate cu un mort şi zeci de răniţi.

"Disfuncţionalităţi constatate" - cuvintele folosite de ministrul de interne Bernard Cazeneuve - în timpul finalei Cupei Franţei, din 21 mai, au generat nelinişti în privinţa dispozitivului de securitate. Mulţimi adunate la porţi, fumigene introduse în ciuda controalelor şi o ieşire de la meci în gaze lacrimogene: autorităţile au fost nevoite să recunoască faptul că dispozitivul a cedat.

Marţi, Statele Unite au avertizat că EURO 2016 reprezintă o "potenţială ţintă" pentru atentate "teroriste", într-o notă a departamentului de Stat asupra riscurilor de călătorie în toată Europa. Guvernul francez consideră, de asemenea, că EURO 2016 constituie "o potenţială ţintă atractivă" pentru "organizaţiile teroriste" sau "persoane radicalizate".