Discuţiile vor avea loc la solicitarea mai multor cluburi de top de pe continent, care doresc un nou format al competiţiei şi o altă modalitate de a împărţi premiile oferite de UEFA.

În prezent, cele 32 de cluburi calificate în grupele Ligii Campionilor împart aproximativ 1,3 miliarde de euro în fiecare sezon, până în 2018.

Cu ocazia finalei UCL de la Milano, disputată între Real Madrid şi Atletico Madrid, şefii forului european au avut o rundă de discuţii în spatele uşilor închise şi au făcut un plan preliminar privind formatul Ligii începând cu sezonul 2018/19.

Oficialii cluburilor importante îşi doresc ca actualul format al competiţiei să fie mai atractiv şi să atragă mai mulţi bani din drepturile TV.

"Ne trebuie un format până la sfârşitul anului. Facem consultări şi ascultăm orice propunere", a declarat directorul de competiţii al UEFA, Giorgio Marchetti, pentru AP.

Printre noile propuneri se numără un număr mai mare de locuri pentru cele mai puternice campionate, locuri protejate pentru cluburile importante şi disputarea meciurilor sâmbăta, cu scopul de a atrage o audienţă mai mare în Asia şi America.

Schimbarea formatului este posibilă doar la fiecare trei ani, fiind nevoie să se ajungă la un acord în acest sens înainte ca UEFA să vândă drepturile TV şi de sponsorizare pentru Liga Campionilor şi Europa League.

Cea mai recentă modificare, introdusă în ciclul 2015-2018, este cea care vizează câştigătoarea Europa League, calificată automat în sezonul următor al Ligii Campionilor.