Astfel, Kosovo va putea participa la preliminariile EURO 2020, iar echipele de club vor putea evolua în cupele europene din sezonul viitor. Fotbaliştii kosovari care evoluează pentru alte naţionale pot juca de acum pentru ţara lor.

Kosovo a primit votul a 28 de ţări la congresul care a avut loc astăzi în Ungaria, 24 de state membre au votat împotrivă, iar două s-au abţinut. Statul din care 95% dintre cetăţeni sunt de origine albaneză a devenit astfel al 55-lea membru al casei fotbalului european. Presa de la Tirana şi de la Pristina exultă după această veste. ”Albanezii au două echipe naţionale începând de astăzi, iar din sezonul viitor, obiectivul nostru rămâne acela de a face o singură ligă naţională”, scrie ziarul panorama-sport.

În acest moment, la naţionala de fotbal a Albaniei, marea majoritate a jucătorilor este născută în Kosovo. Şi la naţionala Elveţiei, celălalt adversar al României la EURO, evoluează mai mulţi jucători etnici albanezi, care ar putea juca de acum înainte şi pentru ţara în care s-au născut. Este vorba despre Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Pajtim Kasami, Shani Tarashaj sau Valon Behrami. 

Altfel, Azdren Llullaku, fotbalistul lui CSMS Iaşi născut în Kosovo, a evoluat până acum la naţionala Albaniei. De acum, atacantul de 28 de ani poate evolua pentru statul Kosovo.

În noiembrie, a avut loc la Pristina un meci amical dintre Kosovo şi Albania, terminat la egalitate, scor 2-2. Spectatorii prezenţi se bucurau la golurile marcate ale ambelor echipe.

În zilele următoarele, Kosovo va aplica şi pentru apartenenţa FIFA, pentru a putea evolua şi în preliminariile CM din 2018. Dacă va fi acceptată, va fi în aceeaşi grupă cu Turcia, Croaţia, Islanda, Finlanda şi Ucraina.