Cel mai important succes, atât prin modul în care a fost realizat, cât şi prin perspectivele sale, este cel al echipajului de 8+1. Barca regină a fost de neoprit: victorie în cursa de duminică (de stabilire a culoarului), iar mai apoi succes în cursa finală de marţi, când s-au jucat cele două locuri cotă. În componenţa Mihaela Petrila, Ioana Strungaru, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Irina Dorneanu – Daniela Druncea (cârmaci), echipajul tricolor a preluat conducerea la jumătatea cursei şi a trecut primul linia de sosire, în 6:02,56. Cel de-al doilea loc calificant a fost câştigat de Olanda, echipaj care le-a învins pe tricolore la Campionatele Europene de luna trecută. Faţă de competiţia continentală, colectivul tehnic al lotului a decis, după o consultare cu oficialii FRC, să le introducă în barca de 8 pe cele două canotoare de la doi rame fără cârmaci (Laura Oprea şi Mădălina Bereş), întărind astfel barca.

Victoria de la Lucerna, trăită la intensitate maximă de pe margine şi de ministrul tineretului şi sportului, Elisabeta Lipă, e însă şi o mare promisiune pentru Jocurile Olimpice de la Rio. La JO sunt calificate numai şapte echipaje la această probă, iar dacă ţinem cont că la Lucerna le-am învins pe olandeze, care la rându-le anul acesta au fost mai bune decât multe dintre celelalte calificate (inclusiv Canada), putem spera la un podium. Victoria atrage victorii, iar moralul fetele va fi acum mai sus ca oricând

Cea de a treia ambarcaţiune prezentă în cursele de calificare, cea de 4 vâsle (feminin), formată din Elena Logofătu, Nicoleta Paşcanu, Viviana Bejinariu şi Ioana Vrânceanu, s-a clasat pe locul 5, ratând astfel calificarea olimpică. Fetele sunt însă extrem de tinere (Logofătu şi Paşcanu au numai 19 ani, iar celelalte două - 22 de ani), ceea ce le deschide perspective frumoase de viitor.

Cu aceste două calificări, România va avea cinci ambarcaţiuni în bătălia olimpică de la Rio, cu un total de 19 sportivi. Canotajul românesc are astfel cea mai numeroasă participare în lotul olimpic al României.