Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pacea fost oficial proclamată de ONU la 23 august 2013 în urma iniţiativei lansate de Comitetul Internaţional Olimpic, în calitate de observator permanent pe lângă ONU.

Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace oferă ocazia de a promova sportul şi activitatea fizică în calitate de limbaj universal şi catalizator al schimbării sociale pentru dezvoltare. Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace este o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuie la paritatea între bărbaţi şi femei, la adoptarea unui comportament sănătos şi la edificarea păcii.

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova celebrează Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace prin organizarea unei Lecţii Olimpice la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă” din or. Ialoveni pe data de 6 aprilie 2016, orele 12:30, în sala de festivităţi.

Preşedintele CIO Thomas Bach subliniază că CIO, în calitatea sa de observator permanent al ONU, susţine această iniţiativă, care vine să valorifice rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive la schimbările sociale şi procesele de dezvoltare umană. Plasarea sportului în serviciul dezvoltării armonioase a omenirii se află în centrul misiunii CIO. Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace vine ca o completare a evenimentului din 23 iunie, Ziua Olimpică, care celebrează valorile noastre de prietenie, excelenţă şi respect, angajând milioane de oameni din întreaga lume să practice sportul.