Aproximativ 600 de pompieri, jandarmi, poliţişti, militari, specialişti în deminare şi medici au fost mobilizaţi cu această ocazie. Scenariul exerciţiului a prevăzut un atac kamikaze, urmat de o luare de ostatici.

Conform Ministrului francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, prezentă la Bordeaux, exerciţiul a permis autorităţilor să stabilească "cum se pot ocupa de un număr important de victime într-o regiune în care mijloacele spitaliceşti nu sunt de aceeaşi natură ca la Paris".

Tot luni, stadionul "Geoffroy-Guichard" din Saint-Etienne a fost teatrul unui exerciţiu de securitate, în cadrul căruia a fost simulat un posibil atac terorist pe durata Euro 2016.

Aproximativ 120 de pompieri, 60 de poliţişti şi 20 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă, alături de 450 de figuranţi, au participat la acest "exerciţiu de punere în situaţie operaţională simulată (MESOS) EURO 2016".

În cadrul scenariului acestui exerciţiu în mărime naturală, o dronă a dispersat un produs chimic asupra tribunei stadionului, în timpul meciului, înainte de a se prăbuşi. În incident au fost implicate 262 de persoane, 36 dintre acesta fiind tratate de serviciile intervenţie în caz de urgenţă şi 14 în urgenţă absolută, a precizat prefectul de Loire, Evence Richard.

Obiectivul l-a reprezentat "testarea coordonării între diferite servicii", a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Bertrand Bray, din cadrul Serviciului departamental pentru incendii şi prim ajutor (SDIS) din Loire, care a oferit detalii referitoare la exerciţiul de la Saint-Etienne.

Autorităţile franceze sunt în alertă după atentatele teroriste care au avut loc în capitala Franţei, pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

La finele lunii martie, primul ministru francez Manuel Valls a asigurat că zonele rezervate suporterilor (fan-zone) şi stadioanele care urmează să găzduiască meciurile de la Euro 2016 vor fi "securizate" pe durata competiţiei. El a afirmat că "Franţa este o mare ţară modernă, capabilă să asigure securitatea cetăţenilor săi şi să facă faţă ameninţărilor teroriste".

Selecţionata Franţei va întâlni reprezentativa României pe data de 10 iunie, pe Stade de France, în partida de deschidere a Euro 2016. România va mai juca împotriva Elveţiei, pe 15 iunie (la Paris), şi contra Albaniei, pe 19 iunie (la Lyon).