După ce Maria Şarapova a anunţat că a folosit substanţa introdusă de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) pe lista interzisă doar de la 1 ianuarie 2016, iată că şi sportul românesc este afectat de "bucuclaşul" Meldonium. Conform ProSport, Mirela Lavric, una dintre cele mai valoroase atlete din ţara noastră în acest moment, a fost depistată pozitiv în martie, la Portland.

La competiţia respectivă, Lavric a cucerit bronzul la proba de 4X400m, alături de Bianca Răzor, Adelina Pastor şi Andrea Miklos. Cel mai probabil, medalia cucerită la competiţia indoor din Statele Unite va fi pierdută.

"Deocamdată, nu ştiu nimic oficial. Nu am ce să spun mai mult", a comentat pentru sursa citată Viorica Pintilie, antrenoarea Mirelei.

De menţionat faptul că toţi sportivii care au fost depistaţi pozitiv la Meldonium au fost suspendaţi provizoriu, WADA dorind să facă o serie de studii suplimentare, printre care cel cu privire la perioada în care substanţa este eliminată din corp.

Specialistă a probelor de 400 metri şi 800 metri, Lavric reuşise să vină a 8-a la Europeanul de anul trecut, după ce la Jocurile Francofoniei cucerise două medalii de aur.

Mirela Lavric este de 3 ori campioană mondială la juniori, în 2007 în Cehia, în Polonia în 2008 şi în Canada, 2010.

100 de sportivi au fost prinşi în 2016 cu această substanţă. Pe lângă Maria Sharapova, Eduard Vorganov şi Olga Abramova sunt alte nume cunoscute care au folosit Meldonium.

Medicamentele pe bază de meldonium se folosesc pentru următoarele afecţiuni:

- în tratamentul bolilor coronariene (anghină, infarct miocardic), insuficienţă cardiacă cronică
- în tratamentul complex al afecţiunilor acute şi cronice ale circulaţiei cerebrale (accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă cerebro-vasculare)
- în tratarea sindromului de abstinenţă în alcoolism cronic (în combinaţie cu un tratament specific al alcoolismului)
- hemoftalm, hemoragii retiniene de diferite etiologii
- tromboză de venă centrală a retinei şi sucursalele sale
- retinopatie de diferite etiologii (diabetic, hipertensiune)

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Sandu Ion, a confirmat informaţia potrivit căreia Mirela Lavric a fost depistată pozitiv.

"Eu am auzit despre această informaţie. A venit un document la Federaţie. Am şi vorbit cu Mirela, dar nu vreau să fac mai multe comentarii", a spus preşedintele FRA pentru Mediafax.