Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că suspendarea Mariei Şarapova va intra în vigoare începând cu 12 martie, în aşteptarea unei decizii finale în cazul său. Actualul număr 7 WTA riscă o suspendare între 2 şi 4 ani. Dacă se va dovedi că a consumat intenţionat substanţa interzisă, MaSha va primi pedeapsa maximă, în caz contrar, ea putând reveni după doi ani. 

"Îmi asum întreaga responsabilitate! Am comis o mare greşeală. Voi suporta consecinţele. Nu vreau să-mi închei cariera în acest mod. Sper să mai primesc o şansă să practic acest sport!

Am primit o scrisoare de la ITF (n.r. - Federaţia Internaţională de Tenis) prin care am fost anunţată că am picat un test antidoping. Îmi asum responsabilitatea. Timp de 10 ani am luat acest medicament care se numeşte Mildronate şi am aflat că are o substanţă numită Mildonium, care era legală, dar de la 1 ianuarie aceasta a devenit ilegală", a declarat Şarapova.

"Nu ştiu când voi reveni. Prima dată am luat acest medicament în 2006. Eram bolnavă foarte des, aveam o deficienţă de magneziu, aveam un istoric în familie cu mai multe cazuri de diabet", a adăugat MaSha. 

"În luna decembrie am primit o scrisoare din partea WADA cu lista medicamentelor interzise, dar nu m-am uitat pe ea. De la 1 ianuarie acest medicament a fost interzis, dar am continuat să-l folosesc!", a mai spus Şarapova.

Meldoniumul este un analog structural al gammabutirobetainei şi se găseşte în fiecare celulă a corpului uman. Substanţa restabileşte echilibrul între livrare şi nevoia de celule de oxigen, elimină acumularea de produse toxice ale metabolismului în celule, protejându-le pe acestea împotriva deteriorării. Ca urmare a utilizării sale, corpul dobândeşte capacitatea de a rezista la stres şi de a restabili rapid rezervele de energie.

Datorită acestor proprietăţi, medicamentele pe bază de meldonium sunt utilizate pentru tratarea unei varietăţi de tulburări ale sistemului cardiovascular, pentru a ajuta aportul de sânge la creier şi pentru a îmbunătăţi performanţa fizică şi mentală. Meldoniumul creşte toleranţa la efort şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Medicamentele pe bază de meldonium se folosesc pentru următoarele afecţiuni:

- în tratamentul bolilor coronariene (anghină, infarct miocardic), insuficienţă cardiacă cronică
- în tratamentul complex al afecţiunilor acute şi cronice ale circulaţiei cerebrale (accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă cerebro-vasculare)
- în tratarea sindromului de abstinenţă în alcoolism cronic (în combinaţie cu un tratament specific al alcoolismului)
- hemoftalm, hemoragii retiniene de diferite etiologii
- tromboză de venă centrală a retinei şi sucursalele sale
- retinopatie de diferite etiologii (diabetic, hipertensiune)

Meldoniumul a fost adăugat în luna ianuarie a acestui an pe lista substanţelor dopante. WADA (World Anti-Doping Agency) a justificat astfel adăugarea sa: ”trecerea de pe lista de monitorizare pe lista substanţelor interzise se datorează dovezilor folosirii sale de către atleţi cu intenţia de a spori performanţele”.

La ediţia din acest an de la Melbourne, Şarapova a ajuns până în "sferturi", unde a fost învinsă cu 4-6, 1-6 de Serena Williams.

Sportiva de 28 de ani a participat la doar trei turnee, de la Wimbledon până în prezent: Wuhan (s-a retras în turul II), Singapore (semifinale) şi Australian Open (sferturi). 

De-a lungul timpului, Maria Şarapova şi-a creat, graţie performanţelor, dar şi a frumuseţii şi carismei, imaginea unei jucătoare care a influenţat extrem de mult istoria sportului alb.

Ea a apărut în prim plan la doar 17 ani, câştigând Wimbledon 2004, pentru ca apoi să îşi treacă numele pe fiecare dintre trofeele de Grand Slam (Australian Open 2008), Roland Garros (2012 şi 2014) şi US Open (2006). Ea are în palmares şi Turneul Campioanelor, adjudecat în 2004. În total, Şarapova a câştigat cinci turnee de Grand Slam.