''Ea şi-a recunoscut vina, cazul va fi gestionat de Federaţia internaţională de tenis, dar şi AMA va avea ceva de spus. Nu pot să ştiu cum vor gândi ei în gestionarea cazului, în orice caz pedeapsa este între 2 şi 4 ani. Pentru că a recunoscut şi a fost cooperantă ar putea primi doar 2 ani, dar este o părere a mea'', a declarat preşedinta ANAD.

Graziela Vâjială, prezentă la reuniunea Biroului Executiv al Conferinţei Statelor Părţi la Conferinţa Internaţională a UNESCO împotriva Dopajului în Sport din Bucureşti, a adăugat că Meldonium este un medicament folosit numai în spaţiul ţărilor din fosta URSS, iar în cazul Mariei Şarapova staff-ul jucătoarei avea responsabilitatea s-o avertizeze că a fost trecut pe lista interzisă de la 1 ianuarie.

"Meldonium este un medicament produs numai de o companie farmaceutică din Letonia şi se comercializează numai în spaţiul fostei URSS, pentru că Drug Administration l-a interzis în SUA şi în celelalte ţări. Din acest motiv este folosit numai de sportivii ruşi. Este un antischemic şi se foloseşte în tratarea infarctului miocardic şi a anghinei pectorale, dar bineînţeles că în urma studiilor ştiinţifice s-a dovedit că el are o acţiune care favorizează creşterea capacităţii de efort, îmbunătăţirea vieţii, iar alte studii au arătat că poate chiar influenţa memoria, atenţia şi favorizează îmbunătăţirea circulaţiei capilare la bolnavii de inimă.

Eu am văzut declaraţia ei şi spunea că are un deficit de magneziu şi un istoric de diabet în familie, ceea ce nu are legătură cu Meldonium. Însă menţiona că EKG-ul ei prezenta fluctuaţii, bănuiesc că medicul ei din acest motiv i-a recomandat Meldonium. Eu însă acuz staff-ul Mariei Şarapova, pentru că este o sportivă de top, iar staff-ul unei asemenea sportive trebuie să fie responsabil şi să cunoască foarte bine lista interzisă. Din moment ce medicamentul a fost introdus pe lista interzisă, trebuia să sisteze tratamentul şi să găsească altă substanţă medicamentoasă care să o ajute", a spus Graziela Vâjială.

Meldonium face parte pe lista interzisă din categoria ''substanţelor nespecifice'', ce cuprinde steroizi, testosteron etc., pentru care sancţiunea este de la prima abatere de 4 ani, în cazul utilizării pentru creşterea performanţelor sportive.