Meciul, programat iniţial în oraşul Shkoder, a fost mutat "din motive de securitate", a anunţat Federaţia Albaneză de Fotbal, după ce, marţi, au fost publicate informaţii despre proiectele unor atentate ce ar urma să fie comise în timpul acestei partide.

Solicitat de AFP, parchetul din Tirana a refuzat să confirme acest proiect terorist dezvăluit de cotidianul Panorama.

Într-un comunicat, federaţia albaneză a explicat că meciul se va disputa la Elbasan, invocând "motive de securitate".

Potrivit ziarului Panorama, patru persoane, arestate duminică de forţele antiteroriste albaneze, intenţionau să îşi procure explozibili pentru atentate comise înainte de meci şi în timpul acestuia.

Parchetul, care refuză să comenteze aceste informaţii, a precizat că persoanele arestate frecventau regulat o moschee radicală de la periferia Tiranei, care a fost închisă în urmă cu un an.

Cei patru arestaţi au asistat recent la audierile din cadrul procesului unui grup de nouă imami radicali, judecaţi pentru apologia terorismului.

Solicitat de AFP la Ierusalim, un purtător de cuvânt al Federaţiei Israeliene de Fotbal a confirmat schimbarea locului de desfăşurare a partidei: "Albanezii ne-au sunat, la fel şi cei de la FIFA, să ne avertizeze că au informaţii despre posibilitatea unui atac terorist".

Printre cei patru suspecţi se află un medic şi un frizer originari din Shkoder. Ei neagă faptele, potrivit unei surse judiciare.

Ei au fost reţinuţi în cadrul unei operaţiuni a poliţiei care a dus la arestarea altor nouă persoane în Kosovo, ţară vecină cu Albania.

O sursă din cadrul serviciilor procurorului din Pristina a indicat pentru AFP că acest grup plănuia "atacuri împotriva unor instituţii şi clădiri importante din Kosovo". Sursa a adăugat că nu deţine "nicio informaţie" despre un proiect de atentat în Albania.

Albania este o ţară majoritar musulmană. Majoritatea populaţiei este adepta unui islam tolerant, însă în ultimii ani apariţia unor facţiuni radicale de credincioşi stârneşte o îngrijorare mărită de războiul din Siria şi Irak.

Din 2012 până în 2014, între 100 şi 120 albanezi s-au alăturat jihadiştilor, ceea ce face din Albania, ce are o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, una din ţările cele mai afectate de acest fenomen, potrivit unor surse poliţieneşti.

Dintre aceşti jihadişti, în jur de 15 au fost declaraţi morţi, iar circa 30 s-ar fi întors în Albania, potrivit aceloraşi surse.