Conform regulamentului internaţional, el urmează să fie suspendat pe un termen concret din activitatea competiţională, iar medalia olimpică de bronz obţinută la cursa de canoe 1000 de metri să-i fie retrasă.

Termenul cel mai mare de suspendare este de patru ani, iar cel mai mic - 6 luni. Decizia definitivă urmează să fie luată de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe (ICF). Hotărârea va fi anunţată pe 27 noiembrie curent la reuniunea de la Baku (Azerbaidjan).

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv a angajat un avocat din Statele Unite ale Americii pentru apărarea lui Serghei Tarnovschi. În afară de acesta la Baku vor fi prezenţi şi Serghei Tarnovschi, secretarul general al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) Cristina Vasilianov, medicul delegaţiei moldoveneşti la Olimpiada de la Rio de Janeiro Alexandru Buza.

”Serghei Tarnovschi este unul dintre principalele mele proiecte”, a declarat preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi la una dintre conferinţele de presă după ce acesta şi fratele său, Oleg, au fost naturalizaţi. Ambilor le-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova în 2013.

Federaţia Internaţională de Canotaj a anunţat oficial substanţa depistată în urina canotorului moldovean Serghei Tarnovschi. Este vorba despre Growth Hormone Releasing Peptide-2. Preparatul face parte din lista substanţelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare şi se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală. 

Serghei Tarnovschi a fost depistat pozitiv în urma unui control antidoping efectuat pe 8 iulie curent.

El a fost suspendat provizoriu de Federaţia Internaţională la două zile după ce a cucerit medalia de bronz la proba de canoe simplu pe distanţa de 1000 de metri, iar apoi nu a fost admis la startul distanţei canoe dublu, 1000 de metri, la care era programat să concureze împreună cu fratele Oleg. Sportivii sunt originari din Lvov (Ucraina).

Serghei Tarnovschi şi antrenorul său Viktor Reneiski din Belarus, fostul coechipier al lui Nicolae Juravschi la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) unde au cucerit două medalii de aur, urmau să fie remuneraţi fiecare cu câte 2 milioane de lei. Premierea a fost amânată până la elucidarea definitivă a cazului de dopaj depistat.

Moldpres