Comitetul Internaţional Olimpic i-a descalificat (prin decizia Comisiei de Disciplină a Comitetului Internaţional Olimpic din 10.11.2016, publicată  pe pagina oficială a CIO pe data de 21.11.2016) pe sportivii moldoveni pentru dopaj de la Jocurile Olimpice din anul 2012, retrăgându-le totodată şi medaliile. Aceste sancţiuni au venit ca urmare a unor noi analize făcute asupra eşantioanelor prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Analizele s-au realizat prin noi metode ştiinţifice, dezvoltate în ultimii ani. Conform deciziei Comisiei de Disciplină a Comitetului Internaţional Olimpic, Cristina Iovu şi Anatolie Cîrîcu au fost depistaţi pozitiv cu substanţa dehydrochlormethyltestosterone (turinabol), un steroid anabolizant.
 
Astfel, Comitetul Internaţional Olimpic a obligat sportivii să restituie medaliile şi diplomele, iar Comitetul Naţional Olimpic din Moldova trebuie să asigure implementarea imediată a deciziilor CIO. 

Ministerul Tineretului şi Sportului încurajează practicarea unui sport curat, în vederea protejării sănătăţii sportivilor şi respectării principiului de fair-play, în sport trebuie să fie obiectivul de bază al tuturor structurilor sportului şi organizaţiilor implicate în pregătirea sportivilor de performanţă.

În scopul combaterii fenomenului de dopaj în sport, Ministerul Tineretului şi Sportului va solicita Agenţiei Naţionale Antidoping să realizeze un vast program de testări, în cadrul Campionatelor Republicii Moldova pe ramuri de sport, cât şi în perioada stagiilor de pregătire. 

În acest context, Agenţia Naţională Antidoping trebuie să desfăşoare ample campanii de informare a sportivilor, antrenorilor, medicilor sportivi, alt personal ce asistă sportivii; având nevoie de un program complex de prevenire şi combatere a dopajului în sport, aliniere la noul cod mondial antidoping şi practicile României în combaterea dopajului.

Ministerul Tineretului şi Sportului va înfiinţa o comisie specializată în examinarea fenomenului dopajului în Republica Moldova, care va veni cu propuneri la modificarea şi completarea cadrului normativ de prevenire şi combatere a dopajului în sport.

Totodată, MTS va  întreprinde toate măsurile necesare de recuperare a premiilor obţinute de sportivi, antrenori şi medici sportivi.