Nico Rosberg a obţinut cel de al treilea pole-position consecutiv în Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei. Liderul clasamentului general a fost cel mai rapid în toate cele 4 sesiuni cronometrate ale weekend-ului de la Suzuka. În calificările care i-au adus cel de al 30-lea pole-position din carieră, Rosberg l-a învins pe Lewis Hamilton pentru doar 13 miimi de secundă. S-a calculat că diferenţa dintre cei doi la linia de finish a fost de 82 de centimetri. Rosberg nu are încă victorie la Suzuka, însă Hamilton a câştigat de trei ori.

Doar Kimi Raikkonen a mai coborât sub un minut şi 31 de secunde pe traseul nipon.Sebastian Vettel a încheiat sesiunea pe locul 4, însă va pierde trei poziţii pe grilă. Vettel a fost amendat pentru incidentul de la Sepang, din primul viraj. În aceste condiţii, Raikkonenva fi însoţit în linia a doua de olandezul Max Verstappen. Daniel Ricciardo şi Sergio Perez se vor poziţiona în cea de-a treia linie a grilei.

În weekend-ul de casă al constructorului Honda, niciun pilot McLaren F1 nu a prins ultima secvenţă de calificare. Fernando Alonso va pleca de pe locul 15, iar Jenson Button de pe 17.