Săptămâna trecută, Şarapova (29 de ani) se afla pe locul 93 în ierarhia mondială feminină de simplu.

La 4 octombrie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis să-i reducă suspendarea Mariei Şarapova, care va putea reveni în competiţie pe 26 aprilie 2017. Rusoaica, fost număr 1 mondial şi câştigătoare a cinci titluri de Mare Şlem, a fost suspendată pe 26 ianuarie 2016 de către Federaţia Internaţională de Tenis, după ce a fost testată pozitiv cu Meldonium în timpul Openului Australiei din acest an.

Din cauza suspendării, medaliata cu argint la Olimpiada din 2012 a ratat Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din luna august a acestui an.

Organizatorii Openului Franţei de la Roland Garros iau în calcul posibilitatea de a-i oferi Şarapovei un wild-card pentru competiţia de anul următor. Întrucât a pierdut foarte mult locuri în clasament, o invitaţie reprezintă singura şansă a rusoaicei de a participa la un turneu de Mare Şlem.

Pe 11 octombrie, Maria a revenit pe teren în cadrul unui eveniment caritabil desfăşurat în Las Vegas. Rusoaica a participat la World Team Tennis Smash Hits, la Caesar's Palace, eveniment organizat de Fundaţia Elton John împotriva HIV/SIDA, şi a jucat două meciuri de dublu. În prima partidă a făcut pereche cu americanca Taylor Johnson (16 ani) şi a pierdut confruntarea cu dublul Martina Navratilova/Liezel Huber. Ulterior, Şarapova a jucat alături de legenda americană John McEnroe împotriva dublului Martina Navratilova/Andy Roddick.

În decembrie, Şarapova va participa la un meci demonstrativ în Madrid, în compania ibericei Garbine Muguruza, campioana din acest an de la Roland Garros.