Aceştia sunt doar primii 5 anunţaţi, în ordine alfabetică, pe lista publicaţiei France Football, care în acest an a recuperat organizarea pentru Balonul de Aur, după 6 ani în care FIFA s-a ocupat exclusiv. Dintre ei, doar Cristiano Ronaldo a mai câştigat trofeul. Nu o dată, ci de 3 ori (2008, 2014, 2016). Ceilalţi 25 vor fi anunţaţi pe parcursul zilei.

Dintre aceşti primi 5 nominalizaţi, Bale şi Cristiano au câştigat Liga Campionilor cu Real Madrid, iar cel de-al doilea a devenit şi campion european alături de Portugalia. Britanicul a condus naţionala Ţării Galilor până în semifinale la primul Campionat European la care a participat vreodată.

Numele celor 30 de fotbalişti nominalizaţi vor fi anunţate în ordine alfabetică de-a lungul zilei, între ora 8:00 şi ora 18:30, pe "reţelele de socializare, francefootball.fr, site-ul şi canalul L'Equipe", potrivit unui comunicat.

Finalul acordului cu FIFA a antrenat mai multe modificări în atribuirea acestei distincţii individuale supreme. 

În timp ce forul mondial deschisese scrutinul, începând din 2010, selecţionerilor şi căpitanilor de echipe naţionale, France Football a decis să revină la formula originală cu un vot doar al ziariştilor.

Rezultatul final va fi, pe de altă parte, dezvăluit înainte de finalul anului, contrar modului în care proceda FIFA, care avea obiceiul de a organiza o ceremonie de înmânare a premiilor în luna ianuarie la Zurich.

În sfârşit, France Football a renunţat la divulgarea numelor celor trei finalişti, preferând să anunţe o listă de 30 de nume, ultima etapă înainte de înmânarea, la o dată precisă, a premiului câştigătorului, care îi va urma argentinianului Lionel Messi.