Ligile profesioniste din 25 de ţări europene denunţă o reformă a Ligii Campionilor care va crea "un campionat închis" şi îşi acordă astfel posibilitatea, fără un nou acord cu UEFA, să organizeze meciuri de campionat în acelaşi timp cu competiţiile europene ale cluburilor.

"Dacă nu va exista un nou acord, fiecare ligă va putea să ia propria decizie", a declarat preşedintele EPFL, suedezul Lars-Christer Olsson, care a mai precizat că "nu există o altă opţiune pentru EPFL decât să pună capăt acordului-cadru actual" cu UEFA.

Decizia a fost luată cu o cvasiunanimitate de cele 23 de ligi prezente, singura care a votat contra fiind Liga italiană.

EPFL protestează împotriva reformei Ligii Campionilor, decisă în această vară şi care prevede ca în pentru perioada 2018-2021, Spania, Anglia, Germania şi Italia să aibă patru locuri garantate în faza grupelor Ligii Campionilor.

Accesul în Liga Campionilor ar fi în consecinţă mult mai complicat pentru campionatele mici şi mijlocii.

"Una dintre problemele aflate în discuţie este accesul la Liga Campionilor şi locurile garantate oferite pentru câteva ligi şi care în trecut nu existau", a explicat Olsson.

"Cealaltă problemă este distribuirea veniturilor. Noile propuneri sunt mult mai rele decât în situaţia actuală", a adăugat Olsson.

Asociaţia Ligilor europene a decis să denunţe acordul cu UEFA "pentru a protesta împotriva faptului că EPFL nu a fost implicată în negocierile" privind Liga Campionilor, a arătat suedezul.

O întâlnire "este deja prevăzută" între Lars-Christer Olsson şi Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, în a doua parte a lunii noiembrie, a precizat Olsson pentru AFP.

"Au fost deja constituite grupuri de lucru în cadrul UEFA şi EPFL", a adăugat preşedintele Ligii suedeze de fotbal, reales vineri la conducerea EPFL după adunarea generală.